MALI: Privatnicima se odlaže plaćanje poreza, svakom građaninu po 100 evra

MALI: Privatnicima se odlaže plaćanje poreza, svakom građaninu po 100 evra

Vlada Srbije donela je danas odluku da odloži plaćanje poreza na zarade i doprinose privatnim preduzećima tokom vanrednog stanja, odnosno minimum tri meseca. Takođe, odlaže se plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal 2020. godine i oslobađaju se PDV-a svi koji se bave donacijama.

To je saopštio ministar finansija Siniša Mali predstavljajući ekonomske mere za privredu kako bi se lakše prebrodili negativni efekte prouzrokovani pandemijom korona virusa. On je istakao da je i jedna od mera ta da će država obezbediti 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima koja su dobila rešenje o prekidu rada, prenosi "Danas".

Svima koji su u malim i mikro preduzećima, prema rečima ministra, država će dati tri minimalne zarade, nešto više od 90.000 dinara ili 750 evra direktno na račun u naredna tri meseca, a takvih je u Srbiji 900.000.

Poslednja mera je direktna pomoć svakom punoletnom građaninu Srbije u iznosu od 100 evra i za to je izdvojeno 70 milijardi dinara. Ovo je veliki znak podrške i želja da unesemo dozu optimizma i da pokažemo koliko je država Srbija u ovom trenutku jaka. Za podršku likvidnosti izdvojeno je 2,2 milijarde evra. Ukupna vrednost ovih mera je 5,1 milijardi evra, što je polovina godišnjeg budžeta i 11 odsto BDP. Program se ne odnosi za preduzeća koja su smanjila broj radnika za više od 10 odsto od početka krize – rekao je ministar.

Mali se na početku konferencije izvinio u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je trebalo da predstavi ove mere, a koji se trenutno ne oseća dobro. Kako je dodao, predsednik će se obratiti u narednih 48 sati.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svletlana Todorović

  pre 1428 dana i 3 sata

  Kada dobijam 100evra

  Oceni komentar:
  0
  0