"MAME SU ZAKON": Pravda za majke koje su rodile decu sa invaliditetom je potpuna

"MAME SU ZAKON": Pravda za majke koje su rodile decu sa invaliditetom je potpuna

Iz udruženja "Mame su zakon" javljaju da je na jednoj od poslednjih sednica Ustavnog suda Srbije doneta odluka o protivustavnosti odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se tiče majki koje su rodile decu sa invaliditetom, čime je, navodi se, višegodišnja nepravda konačno u potpunosti ispravljena.

"Mame su zakon" podsećaju javnost da je to udruženje u februaru 2019. godine podnelo Predlog za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, među kojima je bila i ova sporna odredba.

Ustavni sud Srbije je kroz nekoliko održanih sednica od decembra prošle godine do danas utvrdio da nekoliko odredbi zaista jesu neustavne, čime je nametnuo obavezu zakonodavcu da se uđe u proces izmene zakona, kaže se u saopštenju.

Poslednja odluka u vezi sa navedenim Predlogom za ocenu ustavnosti potvrđuje da član 2 stav 7 nije u saglasnosti sa Ustavom i da nije postojalo opravdanje da se isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

– Ukoliko ne bude drugih izmena u vezi sa ovom odlukom Ustavnog suda, to praktično znači da će sve porodice na koje je primenjena ova odredba biti obeštećene – izjavila je Tatjana Macura  predsednica udruženja ovim povodom.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan