Mešanje kofeina i antibiotika može dovesti do neželjenih efekata

Mešanje kofeina i antibiotika može dovesti do neželjenih efekata

Antibiotici su vrsta leka koji se koristi za lečenje bakterijskih infekcija.

Neki od ovih lekova mogu uticati na to kako će kofein u kombinaciji s njima delovati na vaše telo. Tako mešanje kafe i antibiotika može dovesti do nuspojava ili uticati na to koliko dobro vaš lek deluje.

Na primer, određeni antibiotici zapravo mogu sprečiti vaše telo da razgradi kofein, što može pojačati učinak kofeina, prenosi N1.

Mešanje antibiotika i kofeina može dovesti do simptoma poput anksioznosti, ubrzanog rada srca i problema sa spavanjem.

Najčešći antibiotici koji negativno deluju u kombinaciji sa kafom su:

1. Fluorokinoloni

Ovi antibiotici koriste se za lečenje raznih bakterijskih infekcija, a najbolje ih je uzimati bez kofeina jer mogu pojačati njegove nuspojave, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

U pitanju su različite vrste fluorokinolona poput ciprofloksacina, levofloksacina i gemifloksacina.

2. Tetraciklini

Prema NLM-u, ova klasa antibiotika koristi se za lečenje različitih infekcija, uključujući upalu pluća, urinarne infekcije i akne. Uobičajeni tetraciklinski antibiotici uključuju doksiciklin, minociklin i demeklociklin.

Starija studija u ​Tropical Journal of Pharmaceutical Research​ otkrila je da kofein može smanjiti antibakterijsko delovanje tetraciklina.

Ipak, ova istraživanja su retka i potrebna su novija kako bi se bolje utvrdilo deluju li kofein i tetraciklin u interakciji.

Najsigurnije je pitati lekare smete li, na primer, uzimati doksiciklin i kafu.

Antibiotici koji utiču na kofein

Kako je pokazala studija iz jula 2017. u ​Acta Biochimica Polonica​, kofein može uticati na snagu antibiotika – u nekim slučajevima on može povećati snagu antibiotika, što potencijalno izaziva štetne nuspojave.

Autori ove studije zato su preporučili izbegavanje velikih doza kofeina – poput količine koja se nalazi u energetskim pićima.

Ako su vam propisani antibiotici, razgovarajte sa svojim lekarom o tome treba li privremeno ograničiti dozu kofeina ili prestati uzimati kofein kako biste bili sigurni da lekove uzimate na siguran način, prenosi N1.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan