Ministar: Roming neće biti ukinut, moguće jedino niže cene

Ministar: Roming neće biti ukinut, moguće jedino niže cene

Na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji potpisana je izjava o romingu, ali ona ne znači i njegovo potpuno ukidanje u ovom trenutku.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da su za sada moguće samo niže cene.

- Mi bi za početak bili zadovoljni da dođe do snižavanja cena roming usluga između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. To je naša realnost u ovom trenutku – rekao je Ljajić, a prenose "Novosti".

On je pojasnio da je cilj da dolazi do postepenog snižavanja roming usluga jer su cene u Srbiji tri i po puta veće nego u Evropi, a korišteće interneta više desetina puta veće.

- Ako postoji spremenst unutar EU, a čini mi se da po prvi put postoji spremnost da dođe do postepenog snižavanja cena roming usluga, već naredne godine cena bi mogla da ide na 70 evro centi, a onda 2020., 2021. godine da bude dodatno smanjenje za 20 evro centi – pojasnio je ministar.

Da li će se to i desiti, kako kaže, ne zavisi od Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana već pre svega od Evropske komisije.

Kako je preneo "Danas", izjava potpisana u Sofiji sastoji se od dve stavke. Prva podrazumeva da se ukine roming za sve zemlje Zapadnog Balkana (već postoje potpisani ugovori sa naše strane sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom o smanjenju cena razgovora a sada to treba da se proširi i na druge zemlje regiona). Druga stavka pak predviđa ukidanje rominga kada korisnici mobilne telefonije iz Srbije putuju u Evropsku uniju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan