Ministarka o računima za struju: Od 13.000 reklamacija, polovina je neosnovana, građani neće biti oštećeni

Ministarka o računima za struju: Od 13.000 reklamacija, polovina je neosnovana, građani neće biti oštećeni

Posledica hakerskog napada na EPS još uvek ima, ali ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović napominje da je važno da on nije ugrozio proizvodnju same električne energije ni bezbednost podataka i naglasila da građani neće biti oštećeni.

Hakerski napad je ugrozio administrativne funkcije.

– Zbog toga su i kasnili računi za novembar mesec, ali produžen je rok, tako da građani mogu da dobiju popuste – pojasnila je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Rekla je da su decembarski računi izdati na vreme, kao i da je počeo da radi portal Uvid u račun.

– Pratimo broj reklamacija za novembar i decembar, taj broj iznosi 13.000. Preko 50 odsto su neosnovane reklamacije, a većina je rešena – kazala je  Đedović Handanović i dodala da je pred nadležnima da svaku reklamaciju ispitaju u roku:

– Da svaki građanin dobije odgovor. Naravno da niko neće biti oštećen, odnosno da će svi biti obeštećeni ukoliko se te greške utvrde.

Novosađani se na društvenim mrežama žale na uvećane decembarske račune, iz EPS-a tvrde da nema puno reklamacija

Pametna brojila

Što se tiče problema sa očitavanjem, ministarka napominje da će se oni rešiti kada se ugrade pametna brojila. To je, ističe, započeto prošle godine kada je ugrađeno 100 hiljada brojila.

– Došlo je do određenih, da kažem, izazova i pri promeni brojila, pa su se i zbog toga određene greške desile u očitavanju, to je utvrđeno. Međutim, samo daljom realizacijom tog projekta uspećemo da imamo očitavanje na daljinu, da nema manualnog očitavanja i da zaista greške budu što manje, a da i gubici u mreži budu jako mali. Svakako, ukoliko je došlo do nepravilnosti i ukoliko su zbog toga treća lica napravila neku grešku, svakako će energetsko preduzeće preduzeti sve pravne mere koje mogu da takve stvari sankcionišu – istakla je.

Navela je da su građani i ove zime štedeli i ponašali odgovorno prema energetskom sistemu.

Oko milion i 600 hiljada domaćinstava je u decembru manje potrošilo električnu energiju u odnosu na prošlu ili na pretprošlu godinu i najveći popust od 40 odsto ostvarilo je čak 20 odsto domaćinstava u Srbiji. Tako da prostora za promene naših navika ima – zaključila je ministarka.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Glad po Srbiji

    pre 102 dana i 22 sata

    Stisli smo se na 500-2000 rsd za struju, dok nas deru bar 30.000 rsd na hrani svakog meseca. Cenama u supermarketima. (Zbog super cena.)
    Ljubazna EU koja nam hranu šalje, jer je sabotirana domaća proizvodnja.
    Ko je sabotirao?
    Znaš ti to, vrlo dobro, samo se praviš da ne znaš...
    Onaj koji oblikuje Srbistan poslednjih 12 godina.
    Onaj koji misli, da ćemo jedući evropsku hranu postati Evropljani.
    Doći će dan, kada će se "robne rezerve" pojesti za mesec i po, a neće biti odakle da se napune...

    Oceni komentar:
    2
    6