Ministarstvu poslata nova ponuda, poljoprivrednici kažu da je to "crvena linija" za pregovore

Ministarstvu poslata nova ponuda, poljoprivrednici kažu da je to "crvena linija" za pregovore

Radoslav Adamović, jedan od predstavnika poljoprivrednika koji su prethodnih dana učestvovali u pregovorima sa premijerkom i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, rekao je za N1 da je večeras Ministarstvu poljoprivrede poslat "prečišćen" tekst jučerašnjeg dogovora i da sada čekaju odgovor.

Upitan da li je od petka, kada se poljoprivrednici i Vlada nisu usaglasili oko zahteva, bilo nekih kontakata, Adamović je rekao da je bilo poluzvaničnih i polunejasnih ponuda, zbog čega su rešili da preuzmu inicijativu.

Prečistili smo tekst jučerašnjeg dogovora, poslali smo predstavnicima ministarstva i čekamo odgovor – rekao je.

On je istakao da je večerašnja ponuda "crvena linija" što se tiče poljoprivrednika.

Već smo napravili ustupke. Ovo što smo večeras poslali je "crvena linija". Ako ovo naiđe na negativan odgovor, pojačaćemo naše zahteve i vraćamo se na prethodne zahteve – rekao je sagovornik N1, koji sa svojim kolegama do daljeg ostaje ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, gde su parkirali traktore i blokiraju saobraćaj.

Poljoprivrednici iz Šumadije, koji protestuju u Kragujevcu, najavili su da će u ponedeljak rano ujutru traktorima krenuti za Beograd i to auto-putem Beograd–Niš.

Oni traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru, da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje. Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja, kao i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja.

Ponuđena im je cena od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta, a premijerka Ana Brnabić je istakla da država ne može da garantuje cenu nikome, podseća N1.

Podsećamo, u Novom Sadu je u 18 sati, blokada proširena do jevrejske ulice.

Deo traktora se pomerio, blokada proširena do Jevrejske

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan