MMF predviđa privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini

MMF predviđa privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo odluku o uspešnom završetku petog - poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Odbor MMF ocenio je da je tokom trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno, navela je NBS i dodala da je konstatovano da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi, prenosi N1. Odbor MMF je konstatovao i da je u Srbiji očuvana niska inflacija i da se očekuje da će ona ostati pod kontrolom NBS i u ovoj godini, te za ovu godinu projektuju početnu inflaciju od 1,9 odsto.

NBS ističe da MMF predviđa privredni rast Srbije od pet odsto u ovoj godini i 4,5 odsto u narednoj. Prema oceni MMF-a, fiskalni deficit od tri odsto bruto društvenog proizvoda obezbediće da se učešće javnog duga u BDP-u smanjuje, stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku.

I tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF-a pozitivno je ocenio ekonomske mere tokom krize izazvane korona virusom. Cilj ekonomskog programa bio je očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti. Naši prioriteti ostaju isti – stabilnost, održiv i ubrzan ekonomski rast, uz dalji rast životnog standarda građana – rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan