MUP apeluje da se ne spaljuju trava i nisko rastinje na otvorenom prostoru

MUP apeluje da se ne spaljuju trava i nisko rastinje na otvorenom prostoru

Zbog opasnosti od širenja požara i izazivanja veće materijalne i ekološke štete, a u najgorem slučaju do povreda i smrtnih posledica, MUP apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, kako u urbanim sredinama, tako i na obradivim površinama, a posebno ne u blizini šuma.

Ukoliko do požara dođe, molimo građane da kontaktiraju vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193, a ukoliko je požar manjeg intenziteta, da pokušaju sami da ga ugase, ako to neće uticati na njihovu ličnu bezbednost. Od početka godine, na teritoriji Republike Srbije, došlo je do pojave 1.430 požara na otvorenom prostoru i tom prilikom nije bilo povređenih ni stradalih osoba  ‒ stoji u saopštenju.

Iz MUP-a podsećaju da, Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Adam

  pre 159 dana i 3 sata

  Gospodine policajac, za travu razumem potpuno...ali od kad nisko rastinje radi AHHahhahahahaha

  Oceni komentar:
  0
  0