Na fakultetima treba da se organizuje onlajn nastava, a ispiti se odlažu

Na fakultetima treba da se organizuje onlajn nastava, a ispiti se odlažu

U skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, ispiti na fakultetima se odlažu do daljnjeg, saznaje "Blic".

Ministarstvo prosvete nije izdalo ovakvu direktnu naredbu Univerzitetima jer bi to, formalno posmatrano, bilo narušavanje njihove autonomije. Međutim, zbog vanrednog stanja ograničava se rad univerzitetskih ustanova, a u našem visokoškolskom sistemu ne postoji po zakonu onlajn polaganje ispita.

Od direktnih preporuka koje je Ministarstvo prosvete izdalo visokoškolskim institucijama tiče se same nastave i njene organizacije.

Oni fakulteti koji već koriste sopstvenu "online" platformu za realizaciju nastave i učenje na daljinu, preporučeno je da nastave sa njenim korišćenjem.

Ukoliko međutim, visokoškolska ustanova nema sopstvenu "online" platformu, postoji mogućnost korišćenja besplatnog "Google" alata za koji nije potrebna pomoć Ministarstva, već realizaciju sprovodi IT služba visokoškolske ustanove.

- Visokoškolske ustanove mogu prevazići probleme i postavljanjem nastavnog materijala na sajt fakulteta direktnim slanjem materijala studentima putem emaila ili na način koji je u skladu sa mogućnostima ustanove – navodi se u dopisu.

Nastavno osoblje treba da bude na raspolaganju preko imejla i telefona, a u zgradi visokoškolske ustanove samo u posebnim slučajevima i to po nalogu predsednika akademije, odnosno direktora škole.

Među preporukama Ministarstva prosvete je i da sve sednice, ukoliko postoji potreba za njihovim održavanjem, treba organizovati elektronskim putem.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan