Na Spensu počeo 32. "Tesla fest" (FOTO)

Na Spensu počeo 32. "Tesla fest" (FOTO)

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva svake godine simbolično se otvara 12. oktobra  – na dan koji je Nikola Tesla isticao kao jedan od najdražih u životu, jer je tada podneo svoju prvu patentnu prijavu Američkom zavodu za patente.

U prostoru JP SPC "Vojvodina" u Novom Sadu u petak je počeo 32. po redu "Tesla fest".  Manifestaciju je otvori predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da  festival pruža mogućnost da najbolji i najkreativniji među nama prezentuju nova otkrića i nove tehnološke patente.

On je istakao zadovoljstvo činjenicom da ovogodišnji "Tesla fest“ predstavlja patente mladih pronalazača iz čak deset zemalja sveta, te dodao da su sigurno među njima oni koji će se u budućnosti praktično primeniti u najrazličitijim sferama života.


- Ipak, nikada ne smemo da zaboravimo da su u samom temelju najnovijih tehnoloških revolucija značajna otkrića velikih naučnika prošlog doba, među kojima je ime Nikole Tesle na počasnom mestu – rekao je Mirović.

Koliki je značaj praćenja i razvoja novih tehnologija, kako je naveo, najbolje govori činjenica da je sektor informacionaih tehnologija među tri privredne grane u našoj zemlji, te da je Novi Sad jedan od vodećih centara u ovom sektoru.


- Ovaj festival i patenti koje on donosi su nešto što će ostaviti trajni beleg u razvoju naučnog i istraživačkog potencijala u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji – kazao je Mirović.

Predsednik "Tesla festa" Anđelko Glavašević rekao je da na ovogodišnjem festivalu učestvuju pronalazači, mladi talenti, predstavnici fakulteta i preduzetnici iz Kine, Rusije, Rumunije, Indije, Portugalije, Češke, UAE, Sirije, Republike Srpske i naše zemlje.Manifestacija se održava do ponedeljka, 15. oktobra u JP SPC „Vojvodina“, a deo programa je i Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini.

Izvor: Vlada Vojvodine

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan