NAJLEPŠE VESTI 2020. GODINE: Nije sve tako crno

NAJLEPŠE VESTI 2020. GODINE: Nije sve tako crno

Pandemija Kovida-19, zemljotresi, požari, avionske nesreće, ubistva, protesti – na prvi pogled kao da se prethodne godine ništa lepo nije dogodilo. Da li je baš tako?

Da se iz nevolje uvek rađa i nešto dobro, dokaz je 2020. godina – godina distance koja je ipak uspela da nas zbliži. U njoj smo više brinuli o starijima i ugroženima, a pokrenute su, i uspešno okončane, mnogobrojne humanitarne akcije.

Da bismo vas podsetili kako u skoro svemu može da se pronađe nešto lepo, donosimo vam pet radosnih vesti iz prethodne godine.

Bebi bum u novosadskom porodilištu

Prethodne godine je većina nas bila kod kuće mnogo duže i češće nego ikada ranije, posebno kada je na snazi bio policijski čas. Zbog toga su već tada na društvenim kružile šale da će kroz devet meseci porodilišta biti prepuna. A onda, krajem decembra prošle godine iz porodilišta “Narodnog fronta“, kao poručene, stižu vesti da se do kraja godine očekuje rođenje 7.800 beba, što je najveći broj novorođenčadi rođenih u jednoj godini, u poslednje dve decenije. Naravno, ne možemo da tvrdimo da je zatvorenost u domove bila pravi razlog za ovaj bebi bum, ali ni ne treba nam poseban razlog da bi se obradovali dolasku na svet naših malenih sugrađana.

 


Uspešno sakupljen novac za lečenja više dece

Tokom cele godine, na razne načine su prikupljana novčana sredstva za teško obolelu decu, kojoj su potrebna dodatna finansijska sredstva, kako bi mogla adekvatno da se leče. Odlučni da ovoj dečici pokušaju da obezbede budućnost, građani Srbije su uspeli zajedničkim snagama da prikupe veliki novac. Primera radi, sakupljeno je neverovatnih 8,4 miliona dolara za lečenje četiri devojčice: Anike Manić, Sofije Markuljević, Lane Jovanović i Minje Matić. Takođe, zahvaljujući donacijama Fondaciji Budi human, raznim nagradnim igrama, bazarima i Fejsbuk grupama za licitacije, sakupljena su sredstva i za dečaka Olivera Pal Gajodija, koji sutra kreće u Budimpeštu, gde će primiti najskuplji lek na svetu, koji leči smrtonosnu spinalnu mišićnu atrofiju.

U decembru mesecu, pitali smo Novosađane na šta bi preusmerili novac iz gradske kase, koji neće biti potrošen na novogodišnja slavlja, i većina je odgovorila upravo za lečenje dece. Tako je i gradska vlast  odlučila da u ove svrhe izdvoji 25 miliona dinara, što je suma koja prelazi iznose svih uplata, iz budžeta Novog Sada, u protekle četiri godine.


Akcija "Obrok za porodicu" se proširila na 20 gradova

Topla komšijska priča, koja je započeta pre dve godine, raste iz dana u dan. Novosađanke Mirjana Mutuc i njene kćerke Mina Gavrilov i Marijana Kresojević, preko Fejsbuk grupe "Obrok za porodicu" prikupljaju donacije, a zatim i pripremaju obroke za samohrane majke i starije ljude, porodice slabijeg materijalnog statusa i osobe sa invaliditetom. Prateći primer naših vrednih i posvećenih sugrađanki, u 20 srpskih gradova su formirane grupe koje imaju za cilj da, finansijski ugroženim porodicama i pojedincima, obezbede namirnice, tople obroke, sredstva za higijenu i garderobu. Na teritoriji Vojvodine, akcija se proširila na Kać, Budisavu, Šajkaš, Temerin, Vrbas, Bač, Sombor, Suboticu, Zrenjanin i Pančevo, a priključile su im se i brojni restorani, pekare i kuhinjice, koje takođe obezbeđuju obroke. Pored redovnih aktivnosti, grupe organizuju i posebne akcije pa su tako za praznike obradovali i brojne mališane novogodišnjim paketićima – slatkišima, slanišima, igračkama i školskim priborom.


Svet ujedinjen u podršci medicinarima

U moru svakodnevnih negativnih vesti koje pristižu kao posledica pandemije, jedna stvar je ipak ohrabrujuća. Svet se ujedinio u mišljenju da je potrebno više ulagati u naučnike, lekare, medicinsko osoblje i opremu, od kojih zavisimo svi mi, bez obzira na pol, godine, društvenu ili finansijsku moć. Tokom prethodne godine, na svetskom nivou, izgrađen je veliki broj bolnica, izdvojena su značajna sredstva za razvoj vakcina i medicinske opreme. Takođe, i kod nas su građani davali podršku medicinarima na razne načine – od svakodnevnog aplauza u 20 časova, do murala na kojem su zdravstveni radnici predstavljani kao superheroji.


Priroda je počela da se obnavlja

Koliko svojim delovanjem negativno utičemo na prirodna bogastva i carstvo životinja posebno se pokazalo u godini za nama. Kada je smanjen drumski a skoro potpuno prekinut međunarodni vazdušni i pomorski saobraćaj – priroda je počela da se budi. Rezervati i nacionalni parkovi širom sveta prijavili su obnavljanje nekih vrsta koja su pred istrebljenjem ili ponovno pojavljivanje životinja u sredinama u kojih ih nije bilo godinama. Pa se tako, na primer, u Njujork vratio poznati grbavi kit, u Istanbulskoj luci (koja je jedna od najprometnijih na svetu) su se brčkali delfini, crnogorsko primorje je nakon 10 godina ugostilo flamingose, a beogradskom Zoo vrtu su se vratile rode.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan