Najviše građana Srbije zaraženih korona virusom su starosti od 50 do 59 godina

Najviše građana Srbije zaraženih korona virusom su starosti od 50 do 59 godina

Nijedna starosna grupa u Srbiji nije bila pošteđena infekcije korona virusom, a podatak da gotovo trećinu zaraženih čine stariji od 60 godina, potvrđuje da je virus u znatnoj meri cirkulisao i u populaciji koja je protivepidemijskim merama najviše trebalo da bude zaštićena.

Najmanje obolelih bilo je među starijima od 90 godina. To i nije baš reprezentativan uzorak, jer malo stanovnika Srbije, gde je očekivani životni vek 76 godina, dočeka desetu deceniju.

Za epidemiologe očekivano, najmanje su obolevala deca i adolescenti – u uzrastu do devet godina bilo je 264 pozitivnih, a u uzrastu od 10 do 19 godina – 248.

Neki početni stavovi, da su deca pošteđena ove infekcije, demantovani su. Ostala je, i u praksi potvrđena, jedino ta razlika da deca vrlo retko obolevaju od teških formi Kovida-19. To znamo iz iskustva drugih zemalja, jer kod nas takvih slučajeva, srećom, nije bilo – kaže profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za odbranu od Kovida-19.

Među mladima od 20 do 29 godina novim virusom inficirano je njih 936, a od ove starosne grupe "kreće" skok inficiranih sve do doba iznad 70 godina. Ubedljivo najbrojniji pacijenti sa Kovidom-19 u Srbiji bili su stanovnici starosti od 50 do 59 godina, kojih je bilo 1.971, pišu "Večernje novosti".

– Sam tok infekcije, kao i ishod bolesti bili su drugačiji zavisno od starosti obolelih. Mislim da je od presudnog značaja bio prirodni imunitet, ne da zaštiti od oboljevanja, nego od razvoja teškog oblika bolesti. Najteže forme infekcije imali su ljudi sa teškim oblicima hroničnih bolesti: dijabetesom, bolestima srca i gojaznošću – rekao je Pelemiš.

On je dodao i da se sad preporuke u velikoj meri ne poštuju.

Rezultat takvog ponašanja videćemo sledeće nedelje. Ako bude naglog porasta inficiranih, moraćemo opet da uvodimo restriktivne mere. Pokazalo se da je većina zemalja koje su relaksirale mere imala porast inficiranih. Ne bismo to voleli, ali očekujemo da će tako biti i kod nas – zaključio je dr Pelemiš za "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 1111 dan i 20 sati

  Novi svetski poredak mnogo ne voli Titove pionire.

  Oceni komentar:
  0
  0