NAŠ IZBOR: Pet najkorisnijih novosadskih Fejsbuk grupa

NAŠ IZBOR: Pet najkorisnijih novosadskih Fejsbuk grupa

Okupljanja u okviru Fejsbuk grupa sa određenom tematikom ne gubi na popularnosti, jer je ovo i dalje najbrži način da se dođe do određenih informacija i/ili plasiraju iste. Poslednjih godina svedoci smo ekspanziji grupa na ovoj društvenoj mreži koje su tematski usmerene ka Novom Sadu, što sugrađanima koje ih koriste olakšava svakodnevicu.

Ipak, što je grupa više, to je teže doći do većeg broja članova, a pogotovo onih koji će zaista i učestvovati postavljanjem postova i odgovaranjem na pitanja članova. Mnogima to, prosto, nije uspelo i te grupe nisu zaživele.

Izdvojili smo neke od grupa koje su to uspele da postignu i zaista jesu korisne Novosađanima. S obzirom da svaka od njih ima svoje dobre strane i vernu publiku, predstavljamo ih prema redosledu nastanka – od najstarije do najmlađe.

Mame Novosađanke

Najstarija novosadska Fejsbuk grupa koja je masovno okupila žene iz Novog Sada i prva koja je doživela ogromnu popularnost, osnovana je u aprilu 2014, a sada ima 18.077 članica. Primaju se isključivo žene sa boravištem u Novom Sadu i okolini (bez obzira na to gde su rođene) koje su majke, a čak se odbijaju žensko-muški profili, zbog sigurnosti članica.

Grupa je namenjena razmeni informacija između majki, što obuhvata ogroman broj tema: od toga gde nešto kupiti i koliko košta, preko preporuke raznih mesta i stručnjaka, do traženja i pružanja podrške u teškim situacijama. Kao i u svim ogromnim (pogotovo ženskim) grupama, i ovde se dešavaju neprijatnosti, ali se to, uz pomoć mnogobrojnih pravila, svodi na minimalnu meru.

Mame postave oko 4.000 postova mesečno, na koje se nadovezuje oko 50.000 komentara (podaci dobijeni od administratorke). Veliki broj članica je aktivno, a postovi ne čekaju odobrenje od administratora, te je u proseku potrebno svega nekoliko sekundi da biste dobili odgovore na pitanje.

Reklamiranje poslova je dozvoljeno samo u danima određenim za to, jednom mesečno, što je mnogim majkama pomoglo da razviju svoje poslove.

Otkako je nastala, ova Fejbuk grupa poznata je kao “Gugl za mame”. Pored toga, mnoge majke su se na ovaj način povezale i zbližile, te počele i da se druže.


Just give Novi Sad

Poznata kao jedna od najhumanijih grupa, sa radom je počela u decembru 2014, a sada ima 12.652 članova. Namenjena je poklanjanju stvari, a svaki član koji poklanja ima pravo i da traži ono što mu je potrebno.

Administratori su osmislili mnoštvo pravila kojih se strogo pridržavaju, kako bi onemogućili bilo koji vid zloupotrebe, što je više puta pokušano. Čini se da u grupu nije lako ući, jer pored toga što je važno da je osoba iz Novog Sada, admini na osnovu dosadašnjeg iskustva procenjuju da li se osobe uklapaju u koncept koji je zamišljen.

Najčešće se poklanjaju garderoba, hrana, knjige, tehnika, nameštaj i igračke, a potražuju oprema za bebe, tehnika i odeća.

Kao još jedna velika grupa, i ovde se suočavaju sa brojnim problemima, ali uspevaju da ih rešavaju, na zadovoljstvo svih poštenih korisnika.


Tate Novosađani

Otvorena je u februaru 2015, ima 3.316 članova, što mogu da budu samo očevi iz Novog Sada i okoline (iako imaju veliki broj zahteva za učlanjenje od strane žena).

Bez obzira na ne tako impozantan broj članova, ova grupa je, bez sumnje, vrlo korisna novosadskim tatama. Prema rečima administratora, najčešće razmenjuju savete oko odgajanja dece, automobila, dečijih sedišta, računara i predlažu jedni drugima gde najbolje provesti vreme sa porodicom.

Tate koje imaju svoje biznise to mogu reklamirati jednom nedeljno, a dosta njih besplatno ili uz malu nadoknadu pomaže drugima oko različitih kvarova, svako iz svoje oblasti.

Ono što je sigurno: muškarci ne ćaskaju toliko kao žene, ali kada zatrebaju jedan drugom, tu su.

U poslednje vreme tate okupljene u ovoj grupi pokreću i realizuju brojne humanitarne akcije, a u poslednjoj su uspeli da prikupe novac i kupe nešto od opreme (inhalatore i stetoskope) potrebnu novosadskoj Dečijoj bolnici. Kad se novosadske tate slože – sve se može!


Novosađanke

Osnovana je u septembru 2017, sada ima 45.615 članica, što je definitivno čini najmasovnijom. Primaju se svi ženski profili, bez obzira na to odakle su, kao i dvojni profili. Postovi moraju sačekati odobrenje administratora.

Preko 4000 objavljenih postova mesečno, preko 100.000 komentara i 42.000 aktivnih članica (podaci dobijeni od administratorke) čine je jednom od najživljih grupa. Zbog prisnog odnosa među članicama, tu su nastala brojna prijateljstva, simpatije i antipatije. Otvorenost u smislu “što na umu to na drumu” je jedna od glavnih karakteristika.

Može se reći da je ovo grupa u kojoj nikad nije dosadno! Sugrađanke u okviru nje razmenjuju mišljenja o životu u gradu i na druge ženske teme, ali često podele sa drugima i intimna razmišljanja i iskustva, što ume da bude veoma izazovno. Pored vrlo korisnih informacija i saveta, gotovo da nema dana kada vas sadržina nekog posta neće iznenaditi. I kad mislite da ste sve videli, ovde ipak shvatite da niste.

Iako neretko dolazi do nesuglasica između članica, koje umeju da se prodube oštrim rečima i odu u nedogled, pozitivno svetlo na sve baca niz dobro organizovanih humanitarnih akcija i spremnost Novosađanki da pomognu onima kojima je to potrebno.


Posao Novi Sad

Iako je nastala tek u avgustu 2018, ova novosadska grupa broji već 8.081 člana. U junu su imali 7,758 aktivna člana, što znači da većina članova prati grupu i učestvuje.

Namenjena je svima onima koji traže posao u Novom Sadu, ali i poslodavcima koji su u potrazi za zaposlenima. Primaju se svi profili koji nisu lažni, a reklamiranje biznisa je zabranjeno. Postovi ne čekaju na odobrenje administratora, što ubrzava protok informacija.

Kako tvrdi administrator grupe, preko stotinu ljudi je na ovaj način došlo do posla ili radnika. Dnevno se postavi u proseku oko petnaestak oglasa, nekad manje, nekad više, a do sad ih je postavljeno oko 4.000.

Ponuda je šarolika: u ponudi su i full time i part time poslovi, kao i rad na sat, ali i po učinku. Poslovi sa dnevnicom su najtraženiji. Od branši se traži i nudi bukvalno sve: od utovara/istovara, preko psihologa, farmaceuta i hemičara do raznih IT struka.

Vrste poslova koji se nude i traže zavise od perioda godine. Trenutno najviše traže posao mladi od 16 do 20 godina, jer su završene škole i ispitni rokovi. Najčešće su, ipak, ugostiteljske ponude, a pomoćni radnici u kuhinji se stalno traže. Postoji i velika potreba za animatorima u dečijim igraonicama, dnevnim boravcima za decu i rođendaonicama.

Najmlađa Fejsbuk grupa sa našeg spiska može da se pohvali i najbržim rastom članova. Specifično za njih je i to što se primaju i članovi koji nisu iz našeg grada, kako bi izašli u susret i ljudima koji bi se preselili u Novi Sad zbog posla, ali i svima koji rade onlajn poslove, gde mesto boravka nije bitno.


I pored nekih loših strana dominira – korisnost

U svim grupama koje okupljaju veliki broj članova neminovno dolazi i do nekih, ne tako lepih momenata. Najčešće je to pokušaj zloupotrebe grupa za samoreklamiranje ili zloupotreba dobre volje članova da pomognu pomoću lažnih apela za pomoć.

Zdrava razmena mišljenja nekada čak prerasta u uvredljive reči i kulminira svađama, te mnogi smatraju da su Fejsbuk grupe ujedno i dobar poligon za izbacivanje ličnih frustracija.

Takođe, evidentna je i ljutnja pojedinaca što u neke grupe nikako da budu primljeni ili su iz istih izbačeni, kao i negodovanje na pojedina pravila ili opomene administratora .

Negde se javljaju i takozvani "ratovi grupa" – gde se pojedine u nekim segmentima gotovo takmiče, a neki od članova “zaraćenih” strana ne prezaju da govore loše o onoj drugoj.

Takođe, i pored neverovatnih različitosti među ljudima (od načina vaspitanja, stepena obrazovanja, zanimanja, ličnih afiniteta i sl.) – fascinantna je činjenica koliko njih je spremno da pomogne drugima!

Ukoliko se ne uplićete u rasprave, poštujete pravila grupa u kojima ste i grupe posmatrate kao prvenstveno korisne, nema sumnje da će vam one biti dobri pomagači u mnogim životnim situacijama.


Autor teksta: Svetlana Bogićević

Oceni vest:
19
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)