NAŠA TEMA: Šta o nargila barovima misle Novosađani, a šta medicinari

NAŠA TEMA: Šta o nargila barovima misle Novosađani, a šta medicinari

U skoro svim većim evropskim gradovima postoje specijalizovani lokali u kojima se duvan sa raznim ukusima i dodacima puši na nargilu, a ni Novi Sad odskora ne zaostaje po tom pitanju.

Nargila ili šiša, kako je još zovu, koristi se isključivo za pušenje aromatizovanog duvana, pa je zato ovaj vid zabave poprilično zastupljen među mlađom populacijom, mada ni stariji sugrađani ne odolevaju čarima mirišljavog dima.

Zato vam prvo predstavljamo nekoliko mesta u gradu gde možete da uživate u čarima pušenja na nargilu, ali vam prenosimo i upozorenje lekara – zašto ne bi trebalo da preterujete…


Jedan od najpoznatijih lokala ovog tipa jeste "Horus", kafe gde nude nesvakidašnji doživljaj koji će na pravi način dočarati tradiciju Egipta.

Kod njih možete da probate razne aromatizovane ukuse duvana, zatim da popijete originalna orijentalna pića, čajeve i kafu.


"Holy Pipe" 
je mesto koje obećava odličnu zabavu i opuštanje uz nargilu, uz, kako kažu, prefinjene i omiljene aromatične ukuse. Naravno, osim uživanja u mirišljavom dimu možete da poručite piće ili kafu i da u prijatnom ambijentu ćakulate sa društvom.


Od radnice u lokalu saznajemo da pušenje nargile staje od 600 do 700 dinara, a da dodaci poput mleka i leda staju još 100 dinara. Mnogi u poslednje vreme traže led, jer žele da im dim u istima bude hladan.

– Ovo mesto, nećete verovati, uglavnom posećuju nepušači, jer pušačima smeta ovaj aromatičan miris. Goste imamo ceo dan, a nargila se puši od jutarnjih do večernjih sati, uz kafu, čaj, alkoholno ili bezalkoholno piće – kaže nam zaposlena u "Holy Pipeu".


U Zmaj Jovinoj ulici, u pasažu na broju 8, smešten je kafe i nargila bar "Monro" gde Novosađani, ljubitelji aromatičnog ukusa, mogu da se zabave i opuste.

I ovde, kao i u ostalim lokalima, sedite na divanima koji su prekriveni ukrasnim jastucima što daje poseban utisak, kao da ste negde u Bagdadu.

Interesantan je i podatak da je nekoliko barova ove vrste u Novom Sadu zatvoreno, pa se dovodi u pitanje da li ovakav vid zabave polako izlazi iz mode.


Novosađanka Jelena M. kaže da ponekad posećuje nargila barove i ističe kako joj se tamo sve dopada.

– Čaj, atmosfera, ljudi… fantastično, ali fantastično – kratko je prokomentarisala ova naša sugrađanka.

I Vanja V. navodi da je posetila nekoliko lokala u gradu kako bi uživala u čarima nargile.

– Postoji nekoliko kafića u centru, dok za ostale delove grada nisam sigurna. Nije to kod nas u Novom Sadu previše rasprostranjeno, ali i ne koristi se mnogo, jer mnogi i ne znaju kako se zapravo puši šiša. Takođe, ova zabava nije ni malo jeftina, pa sam sebi kupila malu nargilu za kuću – kaže Vanja.


Ima Novosađana koji su je probali i kod nas i u inostranstvu, a jedna od njih je i Dragana D. koja je u aromatičnom dimu uživala u Egiptu i u Novom Sadu.

– Mnogi ne znaju kako se tačno puši nargila (u Egiptu se to zove šiša, a ne nargila). Šiša se ne uvlači kao cigareta u pluća, već se dim zadržava, pa se polako ispušta kroz nos, pa kroz usta ili u isto vreme – objašnjava Dragana.

Pojedini sugrađani su probali ali, kako kažu, ne u Novom Sadu, a jedna od njih je Novosađanka Julijana R.

– Posetila sam nargila bar u Sarajevu sa prijateljicama. Svaka je uzela drugačiju aromu, a bilo ih je raznoraznih, sa pomorandžom, malinom, aromatičnim biljem i drugim voćkicama. Sve arome smo isprobale. Podržavam ovaj vid uživanja i opuštanja i po meni, to je jedna neobična zabava, druženje čak i onih koji nisu pušači. Dim ne mora da se uvlači, dovoljno je "pućkati" da bi se aroma osetila – kaže ova Novosađanka.


Sličnog je mišljenja i Saša M. koja kaže da je sa mužem bila u nargila baru na Kipru.

– Mi smo pućkali na Kipru, šta znam, zanimljivo je s obzirom na to da smo i muž i ja nepušači. Kod nas u Novom Sadu nismo ni naleteli ili nismo obraćali pažnju da li toga ima po lokalima – kaže Saša.

Branislava K. otkriva kako je nargilu probala u Egiptu i to u jednom pustinjskom selu. Njoj je to bilo neobično i zabavno iskustvo. U Novom Sadu, kaže, nije ni probala jer je ne privlači.

Jelena F. nikada nije probala na puši na nargilu, ali ističe kako radi u jednoj diskoteci gde dolaze deca koja su trenutno na ekskurziji u Novom Sadu.

– U Novom Pazaru je takođe šiša, a ne nargila. Radim u diskoteci u koju dolaze deca i često nas posećuju mali Novopazarci koji imaju svega 15 godina i uvek pitaju da li ima šiše – ističe Jelena.


Prema rečima više medicinske sestre Vesne Imbronjev iz Centra za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja "Novi Sad", pušenjem nargile sagoreva se ugalj i udiše dim što po njenom mišljenju svakako ima štetne posledice po zdravlje.

Na sajtu Doma zdravlja stoji kako se tokom pušenja nargile oslobađa dim koji sadrži ugljendioksid, kancerogena i toksična jedinjenja.

– Kao i kod cigareta, svi ovi elementi mogu da uzrokuju  maligne bolesti, bolesti srca, krvnih sudova i pluća, kao i smanjene plodnosti. Takođe, postoji još jedan problem, a odnosi se na to što često više osoba koristi isti nastavak za usta, što nosi rizik od zaraznih bolesti – navode na sajtu.

Vesna Imbronjev naglašava da je ozbiljna zabluda kako je nargila bezbedna za korišćenje ističe kako su svi za to odgovorni – počevši od nesmetanog reklamiranja, preko izražene potrebe mladih da na taj način budu prihvaćeni u društvu, pa sve do nepoštovanja zakonskih regulativa.

Oceni vest:
6
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 942 dana i 23 minuta

  Sat vremena konzumiranja nargile isto je što i 100 popušenih cigareta

  Duvanski dim sadži oko 4000 hemijskih sastojaka, od čega je čak 400 otrovnih, a 43 kancerogenih (katran je, među njima, najpoznatiji).

  Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je jedna doza nargile jednaka jednoj kutiji cigareta.

  Dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla. 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta ugljen-monoksida nego 1 cigareta.

  Štetni sastojici duvanskog dima koji izazivaju maligna oboljenja NE FILTRIRAJU se prolaskom dima kroz vodu, a dim koji se udiše jednako štetno utiče na srce i pluća, kao cigareta.

  Oceni komentar:
  4
  19
 • Mile

  pre 941 dan i 21 sat

  Kakva zabva, fuj!

  Oceni komentar:
  5
  15