Novi Sad: Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Novi Sad: Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Udruženje za podršku osobama sa Daunovim sindromom iz Novog Sada u ŠOSO "Milan Petrović" prigodnom priredbom i prezentacijom aktivnosti obeležilo je 21. mart – Svetski dan osoba za Daunovim sindromom.

Svečanosti je prisustvovao i član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić, koji je istakao da se, u cilju informisanja javnosti, ovaj dan obeležava od 2006. godine.

Kampanja u 2018. realizuje se pod sloganom "Moj doprinos zajednici" koji naglašava da osobe sa Daunovim sindromom sa svim svojim mogućnostima, ali i nekim ograničenjima, imaju pravo da u potpunosti budu uklјučene u rad zajednice.


- Izuzetno je važno da svi zajedno skrenemo pažnju javnosti na osobe sa Daunovim sindromom, i da pre svega utičemo na smanjivanje diskriminacije. S druge strane, pravilnim odnosom prema takvim lјudima, u smislu jedne podsticajne klime, kako u porodici, tako i šire, pozitivno delujemo na njihov razvoj i uklapanje u društvenu sredinu – rekao je Nikolić i dodao da Grad Novi Sad nastoji da u punoj meri pruži podršku svima koji se bave obezbeđivanjem bolјih uslova za život osobama kojima je potrebna dodatna podrška.

Svake godine Udruženje obeležava ovaj dan priredbom i prezentacijom preduzetih aktivnosti, a pojedincima i ustanovama koji su podržali rad Udruženja uručuju zahvalnice.


-Tokom cele godine organizuju se različite aktivnosti u prostorijama Udruženja kao što su kreativne radionice, časovi plesa, časovi fizičke aktivnosti, zatim predavanja sa cilјem unapređenja zdravlјa, preventivni pregledi, radionice unapređenja životnih veština, gostovanja stručnjaka iz različitih oblasti, ali i žurke, proslave rođendana članova Udruženja i sl. Udruženje podstiče aktivnosti u zajednici, kao što su rekreacija na bazenu, posete kulturnim i sportskim dešavanjima, organizovanje izleta i višednevnog edukativnog kampa bez pratnje roditelјa. U izdanju Udruženja pripremlјeno je i više brošura i knjiga – rekla je u ime Udruženja Barbara Adam.

Klub studenata specijalne edukacije i rehabilitacije u  ponedelјak 26. marta u Futoškom parku u Novom Sadu, organizuje trku "Trči sa mnom, a ne za mene". Početak je zakazan za 16 časova, a svi zainteresovani pozvani su da učestvuju u njoj.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan