Novi Sad: Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Novi Sad: Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Udruženje za podršku osobama sa Daunovim sindromom iz Novog Sada u ŠOSO "Milan Petrović" prigodnom priredbom i prezentacijom aktivnosti obeležilo je 21. mart – Svetski dan osoba za Daunovim sindromom.

Svečanosti je prisustvovao i član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić, koji je istakao da se, u cilju informisanja javnosti, ovaj dan obeležava od 2006. godine.

Kampanja u 2018. realizuje se pod sloganom "Moj doprinos zajednici" koji naglašava da osobe sa Daunovim sindromom sa svim svojim mogućnostima, ali i nekim ograničenjima, imaju pravo da u potpunosti budu uklјučene u rad zajednice.


- Izuzetno je važno da svi zajedno skrenemo pažnju javnosti na osobe sa Daunovim sindromom, i da pre svega utičemo na smanjivanje diskriminacije. S druge strane, pravilnim odnosom prema takvim lјudima, u smislu jedne podsticajne klime, kako u porodici, tako i šire, pozitivno delujemo na njihov razvoj i uklapanje u društvenu sredinu – rekao je Nikolić i dodao da Grad Novi Sad nastoji da u punoj meri pruži podršku svima koji se bave obezbeđivanjem bolјih uslova za život osobama kojima je potrebna dodatna podrška.

Svake godine Udruženje obeležava ovaj dan priredbom i prezentacijom preduzetih aktivnosti, a pojedincima i ustanovama koji su podržali rad Udruženja uručuju zahvalnice.


-Tokom cele godine organizuju se različite aktivnosti u prostorijama Udruženja kao što su kreativne radionice, časovi plesa, časovi fizičke aktivnosti, zatim predavanja sa cilјem unapređenja zdravlјa, preventivni pregledi, radionice unapređenja životnih veština, gostovanja stručnjaka iz različitih oblasti, ali i žurke, proslave rođendana članova Udruženja i sl. Udruženje podstiče aktivnosti u zajednici, kao što su rekreacija na bazenu, posete kulturnim i sportskim dešavanjima, organizovanje izleta i višednevnog edukativnog kampa bez pratnje roditelјa. U izdanju Udruženja pripremlјeno je i više brošura i knjiga – rekla je u ime Udruženja Barbara Adam.

Klub studenata specijalne edukacije i rehabilitacije u  ponedelјak 26. marta u Futoškom parku u Novom Sadu, organizuje trku "Trči sa mnom, a ne za mene". Početak je zakazan za 16 časova, a svi zainteresovani pozvani su da učestvuju u njoj.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Hitna pomoć raspored sahrana i ispraćaja Dom zdravlja Novi Sad isključenja struje bez struje Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop istraživanje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija betanija horoskopski znaci bebe policija novosađani raspored sahrana novi sad sahrane novi sad Dom zdravlja servisne informacije novi sad jkp lisje horoskop novosadsko porodilište elektrovojvodina jkp novosadska toplana isključenje vode bez vode Isključenje struje bez grejanja