Novi Sad predstavljen na Međunarodnom salonu knjige u Budimpešti

Novi Sad predstavljen na Međunarodnom salonu knjige u Budimpešti

Na štandu Republike Srbije u okviru 25. Međunarodnog salona knjige koji se održava od 19. do 22. aprila u Budimpešti, priređen je program posvećen radu Matice srpske.

Predstavljajući Novi Sad, koji je ujedno i sedište te najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda, gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da je Novi Sad danas jedna velika kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura, grad koji neguje suživot u razumevanju i saradnji.

- Mi smo takvu kulturu života i suživota nasledili od naših predaka, i godinama je samo unapređujemo. Ako zavirimo u istoriju, i krenemo tragovima srpstva, doći ćemo do ovog mesta gde smo danas. Upravo su iz Pešte u Novi Sad “preseljene” neke od najstarijih kulturnih institucija srpskog naroda, poput Matice srpske. Zanimljivo je podsetiti da je još Vuk Karadžić 1817. godine rekao o Novom Sadu da je “najveće srpsko opščenstvo u svijetu”, znajući da su u to vreme većinu stanovništva činili Srbi, a imali su i najveći broj učenih ljudi. U ono vreme krem srpskog kulturnog miljea se iz Budima, Pešte i Sentandreje pomera na jug, a zadržava se oko polovine XIX veka u Novom Sadu, i to na duže vreme, i upravo tada naš grad dobija naziv “Srpska Atina” – rekao je Vučević.

Matica srpska, kao najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda osnovana je u Pešti 1826. godine. Njena uloga u procvatu nauke i kulture Srba u Vojvodini je nemerljiva. Ona i danas sa svojom bibliotekom, galerijom, letopisom, čini stub naše kulturne scene i ponos srpske kulture.

- Najmanje što mi, kao lokalna samouprava, možemo da učinimo jeste da im stalno pružamo snažnu podršku, srećni što se nalazimo pod istim krovom – pod novosadskim krovom. I ono što je meni posebno važno da istaknem ovom prilikom jeste da je u razvoj cele Matice, svih ovih godina, decenija, pa i vekova, ugrađena ogromna energija mnogih ljudi, pametnih, kreativnih, posebnog umetničkog senzibiliteta, i nadasve vrednih ljudi – istakao je Vučević.


On je dodao da borba za našu kulturu i za njeno mesto među evropskim narodima još uvek traje jednakim žarom, i naglasio da je upravo to učinilo da Novi Sad pobedi u borbi za titulu Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

- To je velika šansa za naš grad, ali i za celu našu državu, jer je u pitanju projekat od nacionalnog značaja. I mi sada užurbano radimo na pripremi za njegovu realizaciju. Kroz brojne programe u okviru Evropske prestonice kulture 2021, pokazaćemo da u našem gradu multikulturalizam nije na nivou višejezične administracije, ili tabli sa natpisima ulica, već da su različite kulture same po sebi autonomne i ravnopravne, i da mi nikada ne govorimo o malim i velikim kulturama, već samo o specifičnim kulturama. I u tom pravcu dalje razvijamo život Novog Sada, grada koji poslednjih godina napreduje u svakom segmentu života – zaključio je gradonačelnik i pozvao prisutne da dođu u Novi Sad kako bi se i sami uverili u to, ali i videli bogatstvo koje se u Novom Sadu čuva zahvaljujući Matici srpskoj.

U programu posvećenom predstavljanju rada Matice srpske učestvovali su predsednik te ustanove prof.dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i sekretar Redakcije Letopisa Matice srpske dr Svetlana Milašinović. Prisutnima je predstavljena i Fondacija Novi Sad 2021 – Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe novosađani Isključenje struje isključenje vode jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad zodijak horoskopski znaci elektrovojvodina vremenska prognoza Nebojša Stefanović sahrane novi sad horoskop betanija isključenja struje dnevni horoskop štrajk poštara raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad novosadsko porodilište Dom zdravlja Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Republički hidrometeorološki zavod bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja