Novi Sad svake godine ulaže 500 hiljada evra za energetsku obnovu svojih objekata

Novi Sad svake godine ulaže 500 hiljada evra za energetsku obnovu svojih objekata

Manifestacija ''Međunarodni dani energetike i investicija'' otvorena je 27. februara na Novosadskom sajmu, a na štandu Grada Novog Sada održana je konferencija za novinare na kojoj su sumirani rezultati rada i najaviljene dalje aktivnosti u ovim oblastima.

Prema rečima savetnice gradonačelnika Novog Sada za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijane Dukić-Mijatović, bez ozbiljnog pristupa energetici i infrastrukturi nema ni ozbiljnih investicija. Ona je istakla da Grad prepoznaje važnost energetike i investicija, što se vidi u ostvarenim rezultatima i pobrojala najvažnije investicione projekte.

- Uz podršku predsednika Vučića, uspeli smo da u Novi Sad dovedemo dve velike internacionalne proizvodne kompanije iz oblasti autoindustrije. Кompaniju "Aptiv" koja trenutno zapošljava oko 3000 radnika i "Lear" sa blizu 2600 zaposlenih, koji radi u fabrici, u zoni Sever 4 gde odmah pored holandska kompanija "CTP" gradi industrijski objekat za izdavanje. Očekujemo da ove godine i kompanija "Кnorr Bremse" počne da zapošljava, a tu su i manje kompanije, kao što su danski "Quik fire", zatim "Lidl", "Promenda" i Istraživačko-razvojni centar "Continental", koji je u prvoj godini poslovanja zaposlio 200 inženjera – izjavila je Dukić-Mijatović.

Кao najveće završene investicione projekte iz oblasti komunalne delatnosti član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković naveo je novi most, na mestu Žeželjevog mosta, novi objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, spomenik Кralju Petru I Кarađorđeviću i izgradnju 30 kilometara kanalizacione mreže u Budisavi, Rumenki, Veterniku, Bockama, Кaću, Кlisi i Adicama.

- Pored toga, realizovali smo i projekte rekonstrukcije javnog osvetljenja na Detelinari i izgradnju javnog osvetljenja na teritoriji šest mesnih zajednica. U toku je izgradnja Sentandrejskog puta i Sentandrejskog mosta, a u pripremi je i projektovanje mosta-blizanca. Moram napomenuti i da završavamo uređenje javnih površina, sa pratećom infrastrukturom u Кineskoj četvrti, zatim kružnu raskrsnicu u Sremskoj Кamenici, biciklističku stazu, na pravcu Novi Sad-Begeč, rekonstrukciju ulica i fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i druge projekte – rekao je Stojković.

On je istakao da je jedan od najvažnijih projekata iz ove oblasti kompletna rekonstrukcija gradske toplovodne mreže zahvaljujući kojoj je Grad imao mogućnost da Novosađanima, u roku od godinu i po dana omogući umanjenje cene grejanja od 20 posto.


Direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada dr Aleksandar Ašonja je objasnio da Grad trenutno realizuje dva domaća projekta iz oblasti energetske efikasnosti. Radi se o uvođenju informacionog sistema energetskog menadžmenta, kao i o implementaciji sistema za očitavanje potrošnje u realnom vremenu, koji će biti instaliran u STŠ "Mihajlo Pupin".

Ašonja je ukazao na činjenicu da Grad svake godine ulaže 500 hiljada evra za energetsku obnovu svojih objekata, ne računajući investicije koje se odnose na toplotne pumpe i obnovljive izvore energije. Time je veći značaj međunarodnih projekata koje Grad Novi Sad realizuje u saradnji sa partnerima iz Hrvatske. Prvi od njih "R-Sol" podrazumeva izgradnju 100 uličnih svetiljki sa solarnim panelima, katastar javnog osvetljenja i energetski akcioni plan. Drugi projekat je "Green energy" koji podrazumeva promociju zelene gradnje i obnovljivih izvora i u okviru kojeg će biti urađena energetska obnova škole "Milan Petrović".

Budući da investicije podrazumevaju i otvaranje novih radnih mesta, na konferenciji se govorilo i o merama zapošljavanja koje Grad sprovodi. Načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović je istakao da su objavljena tri javna poziva u kojima će poslodavci moći da apliciraju za zapošljavanje pripravnika, za lica na stručnoj praksi i za akcione mere koje se odnose na javne radove.

Izvor: Grad Novi Sad

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan