Novi simptom korone koji ne treba zanemarivati

Novi simptom korone koji ne treba zanemarivati

Pored simptoma kašlja i povišene temperature, nedostatka daha, kao "sporadični" simptom, kod zaraženih može se javiti i dijareja. Iako na prvi pogled može delovati kao da je u pitanju stomačni virus, proverite za svaki slučaj da li ste kovid pozitivni.

Naime, Crvena zvezda će zbog korone biti u deficitu sa igračima u narednih mesec dana, izjavio je doktor Miljko Ristić, član Upravnog odbora kluba, razlog je jer su igrači pozitivni, a kao ključni simptom javila se dijareja.

– Novi sojevi virusa korona imaju i nove karakteristike. U početku smo mislili da se radi o stomačnom virusu, zbog učestalih proliva, jer nisu imali problema sa plućima. Ali, kada su im uzeti brisevi bili su pozitivni. Lakša je klinička slika, moraće da pauziraju dve do tri nedelje - rekao je za „Kurir“ dr Miljko Ristić.

I ostali lekari se slažu da dijareja može biti jedan od simptoma kovida, na koji se u prvi mah ne posumnja.

Prof.dr Milorad Jerkan, direktor doma zdravlja u Nišu, izjavio je za "Blic", da nešto nalik stomačnom virusu, i te kako može ukazivati na koronu. Ovaj simptom, kako kaže, može biti karakterističan za sportiste.

Dr Danijela Cvetković, specijalista opšte medicine, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, kaže za „Blic“ da su najčešći simptomi kovida povišena temperatura, mučnina, pa gubitak apetita, ali mogu se javiti i prolivaste stolice.

Mi imamo pacijente sa simptomima kao što su povišena temperatura, može se javiti uz to i mučnina, gubitak apetita, prolivaste stolice, ili stolice više puta u toku dana. Međutim, sa takvim simptomima koje mogu biti raznih priroda, ako ide i temperatura onda pacijent ide odmah u kovid ambulantu. Kod pacijenata se Kovid-19 različito ispoljava, najčešće imamo kašalj, nedostatak vazduha, gubitak mirisa i ukusa, povišenu temperatura, bar jedan od ovih simptoma se javi. Međutim, ako pacijent bude negativan na kovid i antgenski i PCR a ima povišenu temperaturu, bolove u stomaku, grčeve…. radimo brzu laboratorijsku dijagnostiku koja nam je od velikog značaja. Ako postoji veći broj leukocita, visok CRP tu može da se posumnja da se radi o nekoj akutnoj abdomenalnoj bolesti. Naravno, pričamo o pacijentu koji nije pozitivan na koronu. Onda to može biti upala slepog creva, žučne kese ili slično. Dakle, koji god simptom da se javi odmah se javite lekaru kako bi se na vreme utvrdilo tačno o čemu se radi, kaže dr Cvetković.

Kako lekari objašnjavaju, važno je javiti se na vreme, i ako je korona u pitanju, ili neka druga bolest. Dati ciljanu terapiju na vreme od velikog je značaja.

Oceni vest:
3
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suma sumarum

  pre 319 dana i 7 sati

  Sve su to Simptomi trovanja

  Oceni komentar:
  4
  3