NOVOSAĐANI: Stvaranje za decu je poput terapije

NOVOSAĐANI: Stvaranje za decu je poput terapije

Ona stvara i prenosi emocije bojama, olovkom i svetlošću. Odrasla je uz najstariji časopis za decu na našim prostorima, a danas i sama učestvuje u njegovom kreiranju. U dobu kada dominiraju primitivizam, nekultura, šund, kič i zavisnost od savremenih tehnologija, njen poziv je da svojim talentom najmlađe upozna sa pravim vrednostima. Radi to iskreno i od srca gradeći neraskidivu sponu između dece i knjiga i time doprinosi kulturi čitanja u digitalnoj eri.

Maša Pavlović je rođena u Novom Sadu 1987. godine. U rodnom gradu je završila Srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" i Akademiju umetnosti. Po zanimanju je diplomirana likovna umetnica, fotografkinja i ilustratorka.

– Ljubav prema crtanju je postojala oduvek, celo detinjstvo sam provela sa papirom i bojicama u rukama, svima je već tada bilo jasno čime će se Maša baviti u životu, pa i meni samoj. Posle osnovne sam upisala umetničku i u toku školovanja sam dobila na poklon svoj prvi fotoaparat. Tada kreće da se razvija moja ljubav prema ovom medijumu koja me je posle odvela na Likovnu akademiju – počinje svoju priču mlada Novosađanka.


Još kao srednjoškolki, prvi posao joj je bio ilustrovanje šaljive knjige "Lovci pucaju od smeha". Tada još uvek nije ni slutila da će ilustrovanje postati nešto čime će se ozbiljno baviti.

– Nakon završenih studija počela sam da radim u novinsko-izdavačkoj kući "Dnevnik", kao fotoreporter i urednik fotografije za poljoprivredni časopis "Dobro Jutro". Redakcija časopisa za decu "Neven" mi je bila prvi komšija i često smo sarađivali, a glavna urednica "Nevena", draga Jelena Dopuđ, pružila mi je priliku da pored fotografija i moji crteži nađu mesto u njihovom izdanju. To su bili moji prvi ozbiljni koraci i počeci bavljenja ilustracijom. Imala sam tu čast i privilegiju da počnem da radim u najpoznatijem i najstarijem časopisu za decu na našim prostorima, uz koji sam i sama odrasla – priseća se Pavlović.


Tako je započelo njeno putovanje koje traje već godinama i tokom kojih je crtala ilustracije i naslovne strane za "Neven" i "Mali Neven". Pored toga, takođe crta i ilustruje dečje knjige, plakate i razne edukativne publikacije namenjene mališanima.

– Crtam i stvaram isključivo za onu najmlađu, najmaštovitiju ali i najzahtevniju publiku  – decu. Rad i stvaranje za njih je poput terapije, proces koji me pre svega opušta i usmerava samo na suštinu, lepotu, ljubav i prirodu. Inspiracije uvek ima, krije se u razigranoj dečjoj mašti punoj boja i njihovom pogledu na svet u koji često volim da ušetam i uživam. Trudim se da se kroz svoj vizuelni likovni izraz na zanimljiv, edukativan ili šaljiv način obraćam deci tako da se ona mogu upoznati sa određenim vrednostima kao i da se kod njih stvori neraskidiva veza i ljubav prema knjizi i čitanju – iskrena je naša današnja sagovornica.
Pored "Nevena" sarađuje i sa raznim izdavačkim kućama, ustanovama i agencijama, kao i sa brojnim samostalnim dečjim autorima, piscima i pesnicima, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

– Učestvovala sam u više grupnih izložbi. Iza sebe imam i jednu samostalnu u oblasti fotografije kao i jednu samostalnu izložbu ilustracija za decu koja trenutno traje u galeriji Kulturne stanice "Mlin" u Novosadskom dečjem kulturnom centru – kaže Maša.


Novi Sad je grad gde živi i radi, ali kad god ima prilike voli da odluta u svoje skrivene zelene kutke u šumi, ili na planini gde se sve njene ljubavi spajaju u jedno: fotografija, crtež i priroda.

– Trenutno radim na seriji dečjih knjiga koje bi trebale da se plasiraju na naše i kinesko tržište, što bi trebalo da predstavlja uvertiru za moj privremeni odlazak i život u Kini. Tamo bih nastavila da se bavim ilustracijama za decu kao i likovno pedagoškim radom – završava svoju priču Novosađanka Maša Pavlović.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan