Od utorka na Poljoprivrednom sajmu: Bik težak 1600 kilograma

Od utorka na Poljoprivrednom sajmu: Bik težak 1600 kilograma

Bik simentalske rase, po imenu Disko, 2011. godište, težak 1600 kilograma, biće najveće živo grlo stoke izloženo na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Disko je kombinacija čuvene linije Dionis i Winipeg, od oca Diadore i majke Zinode, jedne od najboljih austrijskih krava, a pogledima posetilaca izložiće ga Stočarsko veterinarski centar Krnjača koji donosi i simentalca Vilija teškog 1380 i Fratela, bika šarole rase od 1400 kg. 

Ukras štale Novosadskog sajma biće i Mališa od 1560 kg, Radenka Jeremića, sa Poljoprivrednog gazdinstva "Jeremić", Salaš Crnobarski. Nenad Nikolić, iz sela Batinac kod Ćuprije, prošle godine je na Sajam doveo najtežeg bika Kokana, ove godine izložiće njegovog potomka Tajsona, teškog 1350 kg. Tu je i Vili belgijsko plavo goveče, rase koja će prvi put biti viđena na Novosadskom sajmu. Star je nepunih godinu dana, a težak oko 600 kg. Jedna greška na genu je odgovorna za ogroman rast mišića kod belgijskog plavog govečeta, te je to rasa veoma izražene mišićavosti. Upravo zbog toga ih često zovu i bodibilderima među govedima.

Oko 1.500 izlagača iz 30 zemalja nastupiće na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu od 15. do 21. maja, a predstavljeni proizvodi i usluge stužu iz ukupno 60 zemalja.

Zemlja prijatelj 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a u okviru kolektivnih izložbi učestvuju i privrednici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Španije i Tunisa.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove godine je podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti 1.600 živih eksponata. U okviru izložbe "Kvalitet više" biće predstavljeni organska proizvodnja, proizvodi sa geografskim poreklom, proizvodi sa oznakom srpski kvalitet i prvi put zantske pivare. 

Kao i uvek, izuzetno bogata i raznovrsna biće Izložba poljoprivredne mehanizacije, koja će ove godine okupiti više izlagača nego lane, a pri kupovini biće odobreni popusti od 3 do 10 odsto. 

Tradicionalno se za posetioce s kupljenim ulaznicama organizuje Poklon-igra, a ove godine pripremljena su tri vredna poklona - dva trakatora "belarus 622" i "john deere 5045 wd", kao i roto freza "hisarlar". 

Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 9 do 19 sati.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoran

  pre 2111 dan i 16 sati

  Pa ovaj dotični direktor Djokic Dejan iY Krnjače je najobičniji SNS bot, uništava redom firme, zastrašuje zaposlene...

  Oceni komentar:
  0
  0