Odlažu se sve operacije koje mogu da čekaju, onkološki bolesnici nastavljaju lečenje po planu

Odlažu se sve operacije koje mogu da čekaju, onkološki bolesnici nastavljaju lečenje po planu

U pokušaju da rastereti bolnice i smanji mogućnost nekontrolisanog širenja korona virusa, Ministarstvo zdravlja odlučilo se da odloži sve operacije koje nisu hitne.

Kako je za RTS precizirao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, operacije će se raditi samo kod životno ugroženih pacijenata.

– Sve operacije koje mogu da čekaju biće odložene, kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemoterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata – kazao je Lončar.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta ističe za "Danas" da je bilo neophodno doneti ovakvu meru i da nam je ona jedina šansa da obuzdamo krivulju rasta zaraze. Ipak, on napominje da je mera mogla biti lakše sprovedena da je bilo bolje organizacije.

– Niko nema razrađen plan za ovu situaciju. Mi smo u Kraljevu saznali za tu meru preko medija. Trenutno u bolnici ljudi mole i ubeđuju se sa hirurzima da im obave intervenciju. To je trebalo da se javi zdravstvenim ustanovama desetak dana ranije, pa bi sve bilo bolje organizovano. Ovako, biće potrebno nekoliko dana da sve uđe u regularne tokove – kaže Panić za list "Danas".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan