Omikron soj korona virusa nova pretnja svetu

Omikron soj korona virusa nova pretnja svetu

Novi soj, ranije poznat kao B.1.1.529, karakterišu neke zabrinjavajuće mutacije, a rani dokazi sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je novom soju korona virusa koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući" dala ime omikron prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, navedeno je u saopštenju SZO. Postoje i strahovi da bi ova varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su do sada proizvedene.

Proizvođači vakcina su izrazili uverenje da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ukoliko se varijanta omikron virusa korona proširi, prenose "Novosti".

"Fajzer i Biontek" očekuju da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana pod uslovom da ih regulatorna tela odobre. "Moderna" je saopštila da je unapredila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od početka 2021, uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nude njene vakcine oslabi.

"Novavaks" je dodao da je već počeo da stvara vakcinu protiv Kovida-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će ona biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedelja. Juče je nekoliko evropskih zemalja potvrdilo da su na njihovoj teritoriji zabeleženi slučajevi zaraze sojem omikron.

Pojava nove varijante koja je nazvana omikron pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon. On upozorava da pojava nove varijante ne sme da se ignoriše, pogotovo što se pokazalo da je broj mutacija 32, što je značajno više u odnosu na dosadašnje mutacije kojih je bilo do 10.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan