Oni koji se bude rano imaju manji rizik od razvoja mentalnih bolesti

Oni koji se bude rano imaju manji rizik od razvoja mentalnih bolesti

Nedostatak sunčeve svetlosti povećava rizik od depresije kod žena, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje u kome su učestvovale 32.000 žena objavljeno je u Žurnalu psihijatrijskih istraživanja, otkriveno je da oni koji se bude rano imaju manji rizik od razvoja mentalnih bolesti na šta utiče izlaganje dnevnoj svetlosti, prenosi "Kurir". 

Istraživanje koje je trajalo četiri godine i obuhvatilo je prikupljanje podataka od 32.470 medicinskih sestara koje su u proseku imale oko 55 godina. Kada je 2009. godine analiziranje počelo, 37 odsto opisalo je sebe kao ranoranioce, 53 odsto kao one između i 10 odsto kao noćne ptice.

Na kraju istraživanja od 2.581 slučajeva depresije 290 njih su bile noćne ptice. Pokazalo se da one koje ustaju kasnije imaju veće šanse da razviju depresiju, čak i pored drugih razloga kao što su samački život, pušenje i singl status.

 

 

Istraživanje je pokazalo da dnevna svetlost ima veliki uticaj na manji razvoj depresije, ali to ne znači da je depresija zagarantovana onima koji su noćne ptice.

Autorka istraživanja Selin Veter ukazala je da je hronotip kada je reč o depresiji jeste relevantan ali da ima male efekte.

- Pokušajte da se naspavate dovoljno, vežbajte, provodite vreme napolju, zamračite svetlo noću i pokušajte da se izlažete dnevnom svetlu što više možete – rekla je ona, a prenosi "Kurir". 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan