Oticanje vode i kanalizacije ruši Tvrđavu: Instalacioni tunel nikad nije dovršen

Oticanje vode i kanalizacije ruši Tvrđavu: Instalacioni tunel nikad nije dovršen

Pre 15 godina započeta je izgradnja instalacionog tunela na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave, čime je trebalo da se u potpunosti reši sva komunalna infrastruktura, a Tvrđava zaštiti od laganog razaranja, tonjenja i propadanja fortifikacijskog nasleđa iz XVIII veka. Radovi na izgradnji tunela trajali su tri godine, da bi iz sasvim nepoznatih razloga bili prekinuti, a instalacioni tunel nije završen, niti su povezani svi objekti na sistem za odvođenje otpadnih voda.

Potpuno je nejasno kako Muzej grada, uz čiji objekat se nalazi instalacioni tunel nije priključen na kanalizaciju, a pitanje je koji sve još prostori nemaju direktne priključke na gradski odvod otpadnih voda, te se fekalije slivaju kroz tvrđavske katakombe i tunele i polagano narušavaju statiku cele građevine.

Veoma je bitno da se uredi oblast staranja o Petrovaradinskoj tvrđavi, čime bi se rešile i nadležnosti nad pojedinim sektorima i komunalnom infrastrukturom jer bi se na taj način sprečilo devastiranje najstarijeg istorijskog objekta u gradu.- Problem s Petrovaradinskom tvrđavom iz ugla JKP "Vodovod i kanalizacija" je, na prvom mestu neadekvatna nadležnost na celokupno izgrađenoj unutrašnjoj vodovodnoj i kanalizacionoj mreži Tvrđave, a još veći problem je što te dve mreže nisu izgrađene. Radi se o nezavršenom projektu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (bivši ZIG)  iz 2003. godine kada je započeta izgradnja instalacionog tunela na Gornjoj tvrđavi koji nije dovršen – napominje glavni inženjer u JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad Ikonija Karadžić.

Prema njenim rečima, projektom instalacionog tunela razdvojene su unutrašnje instalacije, urađeni priključci i montirana 52 kontrolna sata za merenje potrošnje vode koje koristi 90 potrošača, a nekada je bilo samo 10 vodomera. Po nekoliko manjih potrošača, umetnika u ateljeima, koristi jedan vodomer.

- Većina su mali korisnici, umetnici u ateljeima, a ima i velikih kao što je hotel. Svi ti vodomeri su povezani na jedan, glavni koji se nalazi kod platoa Akademije umetnosti. Kod tog vodomera se i završava naša nadležnost. Međutim, mreža je razuđena i veoma velika, ima mnogo korisnika i problem je što su gubici na mreži isti kao i potrošnja vode prijavljenih korisnika. Mi smo kao preduzeće u gubitku jer nismo u mogućnosti da fakturišemo, odnosno naplatimo vodu koja se na glavnom vodomeru prikazuje kao potrošena. Realno ne možemo da je naplatimo prijavljenim potrošačima pošto je oni nisu ni potrošili – objasnila je naša sagovornica.


Ona kaže da je veliki problem pijaća voda koja curi i sliva se u tunele Tvrđave, a da niko ni ne zna kuda tačno ona otiče.

- Izgubljena količina vode direktno se gubi u podzemlju Petrovaradinske tvrđave i sigurno može izazvati oštećenja i druge probleme na samim objektima Tvrđave. Kanalizacija je isto veliki problem jer se mnoge otpadne vode slivaju u samu Tvrđavu. Kanalizaciona mreža nije povezana kako treba i objekti koji se naknadno grade ili uređuju, ne priključuju se regularno na kanalizaciju. Taj problem je naročito izražen na Gornjoj tvrđavi jer instalacioni tunel nije završen. Prema našim saznanjima deo korisnika nema kanalizacione priključke, svoje fekalije direktno ispušta u instalacioni kanal ili negde u podzemlje Tvrđave. Imali smo ideju 2012. godine da se uradi projekat izvedenog stanja instalacionog tunela kako bismo nastavili radove i završili ga. Da bi se to dogodilo neophodno je da Grad podeli nadležnosti i zauzme stav kako da se reše trenutni problemi i kako da se u budućnosti brine o Tvrđavi – precizirala je Karadžić.


Muzej grada je pre dve godine inicirao sastanak, kaže Karadžić, kako bi se rešio problem s odvodom otpadnih voda u ovoj kulturnoj instituciji, s obzirom na to da kanalizacija nije priključena na instalacioni tunel koji je tik uz njihov objekat. Međutim, sem dobre volje da se pokrene pitanje i nađe rešenje za priključenje muzeja na kanalizaciju, nije se dalje odmaklo.

- To je bila treća inicijativa u poslednjih pet godina i na tom sastanku, sem našeg preduzeća, bili su prisutni i predstavnici “Informatike”, “Gradskog zelenila” i “Čistoće”, a ne sećam se ni da je izveštaj bio prosleđen nakon sastanka. Muzej grada je pokušao da reši problem s priključenjem na kanalizaciju ali ne zna se ni ko je nadležan. Grad je upravnik Tvrđave i oni bi trebalo da prenesu nadležnosti za konkretne segmente na preduzeća koja će na taj način brinuti i moći da rešavaju tekuće probleme komunalne infrastrukture na celom objektu – napominje Ikonija Karadžić.

Instalacioni tunel je rađen i projektovan da primi svu komunalnu infrastrukturu i poveže pojedinačne priključke potrošača s Gornje tvrđave.

- Donja tvrđava je priključena na staru mrežu koja je nekad i bila u nadležnosti JKP “Vodovoda i kanalizacije” i znamo kuda ona prolazi, ali su nam i tu uskratili deo brige na mreži kada je započet projekat instalacionog tunela. Sada “Vodovod” ima nadležnost samo na delu do ulaska na Tvrđavu kod platoa – rekla je Karadžić.


Glavni inženjer u “Vodovodu” ističe da se ovo preduzeće  već godinama suočava sa ogromnom potrošnjom vode koju ne može nikome da naplati.

- Pre dve godine smo završili dovodnik, od rezervoara “Institut”, preko Tvrđave, do centralnog šahta i cevovod je nov i nije sklon havarijama, pa pretpostavljamo da je problem u unutrašnjim instalacijama Tvrđave nad kojima mi nemamo nikakve nadležnosti. Najveća havarija je bila 2012. godine kada je kroz instalacioni tunel curila voda i izlivala se u Petrovaradin, u Preradovićevu ulicu i na Kamenički put koji vodi ka Trandžamentu, a niko u gradu nije reagovao. Bili smo prinuđeni da reagujemo na sopstvenu odgovornost i  zatvorimo dotok vode kako bismo rešili havariju. Na kraju smo saznali da je razlog tog curenja bilo priključenje jednog novog potrošača na unutrašnju mrežu nad kojom mi nemamo nadležnost i nismo mogli da zaustavimo te radove. Havarija se desila prilikom povezivanja dve cevi jer se jedna smakla, pa se izlila voda koja je tekla kao vodopad. Potrošnja vode fakturisana 2012. godine iznosi 78.000 kubika, a izgubili smo 76.000 kubika. U vreme havarije u jednoj sekundi isticalo je 15,76 litara vode – ispričala je Karadžić.


Na instalacioni tunel priključeni su na Gornjoj tvrđavi svi ateljei i hotel. Objekti Titovih salona su nelegalno priključeni jer u “Vodovodu” nisu evidentirani i ne plaćaju vodu.

- Rešenje bi svakako bilo da dobijemo nadležnost. Tada bi smo morali da uradimo projekat izvedenog stanja kako bi imali uvid u to do koje tačke je ZIG uradio kanalizacionu i vodovodnu mrežu. Uporedili bi to sa glavnim projektom i videli šta je još ostalo da se uradi. Mislim, nisu neke velike pare u pitanju, ni za projekat, ni za završavanje instalacionog tunela. Onda bi “Vodovod” imao uvida, u to, ko je i na koji način priključen i na jednu, i na drugu mrežu, i moglo bi da se legalizuje priključenje svih potrošača - kaže Karadžićeva i dodaje da je slivanje vode velika opasnost, i da je sreća u nesreći to što je objekat na steni, ali je zabrinjavajući odnos i korisnika i svih u gradu prema nasleđu.


- Dakle, hitno bi trebalo rešiti problem s nadležnošću održavanja unutrašnje vodovodne i kanalizacione mreže na Petrovaradinskoj tvrđavi, u saradnji sa gradskim strukturama
– zaključila je Ikonija Karadžić.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ????

  pre 876 dana i 2 sata

  Po ovom tekstu ispada da je jedina zabrinutost ta sto iz vodovoda ne mogu da naplate potrosenu vodu a ne propadanje tvrdjave ...

  Oceni komentar:
  0
  1