Ove namirnice nisu toliko zdrave kao što mnogi misle

Ove namirnice nisu toliko zdrave kao što mnogi misle

Ako želite da jedete zdravo, čitajte deklaracije na proizvodima te se informišite o poreklu pojedine namirnice.

1. Voćni smutiji

Samo zato što sadrže mnogo voća, ne znači da su smutiji zdravi. Industrijska pakovanja tih „zdravih“ napitaka puna su kalorija i šećera.

 

Pola litre voćnog smutija može imati i do 50 grama šećera, što je slično istoj količini gaziranih pića, pa bi bilo bolje da sami napravite svoj voćni napitak.

2. Žitne pahuljice

U 200 grama žitnih pahuljica može se naći desetak grama šećera i do 4 grama masnoće. Ishrana temeljena na visokoj koncentraciji šećera i malo belančevina može dovesti do pada energije i naglih napada gladi.

Umesto toga birajte pahuljice od integralnih žitarica koje telu daju više energije i kombinujte ih s dobrim izvorima proteina poput jogurta.

3. Energetska pića

Energetska pića ustalila su se kao prvi izbor kod fizičkih aktivnosti ili odlaska u teretanu. No ti napici puni su šećera, koji daju kratkotrajne izboje energije nakon vežbanja.

Nove studije savetuju da je ispijanje vode mnogo bolji izbor za nadoknađivanje tečnosti usled znojenja, a da umorne mišiće nahranite sa 20 grama proteina.

4. Hrana smanjene masnoće

Dijetalne namirnice, odnosno industrijska hrana, sa smanjenom količinom masnoće ne doprinose gubitku kilograma niti poboljšanju zdravstvenog stanja pojedinca. Uglavnom je riječ o marketinškom triku.

Uz to, masnoće su neophodne ljudskom organizmu, a posebno one koje dolaze iz dobrih izvora poput orašastih plodova, ribe ili avokada.

5. Hrana bez glutena

Ako ne bolujete od celijakije, male su šanse da će vam u ishrani naškoditi gluten. Hrana bez tog proteina koji se obično nalazi u pšenici, ječmu i raži postala je prehrambeni trend i sve je veći izvor zarade u svetu.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan