Ovo su situacije u kojima treba potražiti mišljenje drugog lekara

Ovo su situacije u kojima treba potražiti mišljenje drugog lekara

Prema pisanju klinike Mejo, to što ćete porazgovarati sa drugim lekarom o stanju koje vas muči može da smanji rizik od pogrešne dijagnoze za 50 odsto.

Oni takođe navode da je njihova studija pokazala da jedan od pet pacijenata čuje drugu dijagnozu kada potraži drugo mišljenje, prenosi N1.

Postoji pet situacija u kojima je poželjno da posetite drugog lekara kako biste čuli novo mišljenje.

Stanje se ne popravlja

Lekar vam je dao razne lekove, ali stanje se ne popravlja ili postaje još gore, ali on nije zatražio dodatne preglede kako bi se razmotrili drugi tretmani.

Prema pisanju dr Kristofera Holingsvorta, hirurga iz Njujorka, to može da bude situacija kada biste mogli da posetite drugog lekara. Kao druga navodi se ona kada nakon nekog zahvata i dalje osećate bol.

Dijagnostikovana vam je retka bolest

Studije pokazuju da se retke bolesti često pogrešno dijagnostikuju i prema pisanju dr Karle Robinson, drugo mišljenje lekara je uvek dobrodošlo, jer neke od njih još nisu dovoljno istražene.

Studija iz 2014. godine je otkrila da osobe sa retkim bolestima u proseku posete 7,3 lekara i čekaju oko pet godina, u proseku,  nakon pojave simptoma da bi dobili pravu dijagnozu.

Čeka vas operacija

Ako je u pitanju rizičan zahvat, poput transplantacije organa, zahvata na mozgu ili srcu, kao i na crevima, radiolog Ben Pakston smatra da je pametno potražiti drugo mišljenje.

Kako te procedure jesu ozbiljne i opasne, uz nekoliko mišljenja različitih stručnjaka možda ćete lakše doneti odluku.

Muči vas hroničan bol

Hroničan bol može uveliko negativno da utiče na život, a njegovo dijagnostikovanje i lečenje može da bude dugotrajno i komplikovano, navodi Pakston.

Ukoliko bol ne prolazi, dobro je potražiti drugo mišljenje lekara.

Vaša dijagnoza zahteva mišljenje lekara specijaliste

Svi su lekari dobro upoznati sa zdravljem čoveka i raznim bolestima, ali neka stanja zahtevaju mišljenje specijalista poput kardiologa, endokrinologa ili gastroenterologa koji ipak mnogo više znaju o određenoj oblasti, pa će bolje razumeti vaše stanje i kako da ga leči, prenosi N1.

Lekar hitne pomoći tako može da savetuje operaciju kao soluciju kod dislokacije ramena, ali ortoped koji je specijalizovan za probleme ramena, možda ima drugo mišljenje – objasnio je dr Robinson.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan