"PAZI, AUTO!": Znakovi upozorenja za pešake ipak po ličnoj inicijativi

"PAZI, AUTO!": Znakovi upozorenja za pešake ipak po ličnoj inicijativi

Kada je krajem jula automobil oborio sa bicikla sedmogodišnjeg sina naše čitateljke Marijane Mutavčieve ispred ulaza u pasaž u samom centru grada, ona je hitro odreagovala i obratila se nadležnima. Nezgodu su zabeležile i sigurnosne kamere, a samom događaju su prisustvovala i dva policajca.

Pasaž u kojem se, pored ostalog, nalaze kafići "Bezec", "Marina" i "Gusan" izuzetno je popularan zbog svoje ugostiteljske ponude, ali i kao prolazna tačka koja spaja Zmaj Jovinu sa ulicom Ilije Ognjanovića. Međutim, njegova krizna tačka nalazi se upravo kod izlaza na potonju ulicu u kojoj je saobraćaj dozvoljen u oba smera, budući da kolski prilaz izlazi direktno na njenu pešačku stazu.

- Ovo nije prvi put da imamo neprijatnost vezanu za prolazak pešačkom stazom pored kolskog ulaza koji koriste vlasnici i zakupci iz pasaža/dvorišta koji izlazi na Zmaj Jovinu 4 i Ilije Ognjanovića16 (22). S obzirom na to da živimo u Dunavskoj ulici, često prolazimo ovom ulicom i u više navrata smo imali problema sa kolima koja izlaze iz ovog pasaža, a što je još neobičnije – i sa onima koja u njega ulaze – piše Mutavčieva.

Naime, na ulazu u ovaj, niti u bilo koji drugi pasaž koji izlazi na ulice Ilije Ognjanovića do skora nije stajalo nijedno upozorenje pešacima da postoji opasnost od motornih vozila koja se tuda legalno kreću, a saobraćajna ogledala, koja bi umnogome pomogla lakše kretanje svih učesnika u saobraćaju, u gradu su generalno malobrojna. Ne bi li se slično upozorenje postavilo na ulazu u pasaž, Marija Mutavčieva se obratila na nekoliko adresa, uključujući i adresu Crkvene opštine koja poseduje više objekata u pomenutom pasažu.Kako navodi naša sagovornica, u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve kojima se prvo obratila odgovorili su joj da ne postoji zakonska obaveza da se kolski ulazi obeležavaju, već da pešaci imaju prednost na pešačkim stazama i da se pažnja vozača koji izlaze iz dvorišta podrazumeva.

Kako ovo “podrazumevanje” izgleda u praksi možemo da vidimo na sve učestalijim nezgodama na pešačkim trasama u gradu. Iz tog razloga, na inicijativu naše sugrađanke, predstavnici Crkvene opštine su oko ulaza u pasaž okačili nekolilo znakova upozorenja koja su napravili u sopstvenoj štampariji.Mislite da sličan natpis treba postaviti na još neka mesta u gradu? Evo šta možete da učinite po tom pitanju.

Iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve javjaju nam da postoji mogućnost za postavljanje saobraćajnog znaka na zahtev građana, ali tek kada Gradska uprava za građevinsko zemjište i investicije (SAUS) uvidom u stanje na terenu razmotri zahtev i uradi odgovarajući saobraćajni projekat. Znakovi upozorenja poput ovog se postavljaju prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji.

Nažalost, kao i u ovom slučaju, ono što je napisano na papiru često nije u skladu sa stanjem koje svakodnevno viđamo u Novom Sadu. Ako znate za još poneku lokaiju u gradu gde je upozorenje za pešake potrebno, možete napisati i poslati zvaničnu inicijativu Gradskoj upravi,ali pitanje je da li će projekat na kraju uopšte biti izvršen. Kako svedoče iz Crkvene opštine, najlakše i najbrže rešenje je da vlasnik objekta na kriznoj tački samoinicijativno postavi sličan znak na vidljivo mesto na fasadi objekta.Za više informacija o sličnim pitanjima možete se obratiti direktno Savetu za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Novog Sada.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan