"PAZI, AUTO!": Znakovi upozorenja za pešake ipak po ličnoj inicijativi

"PAZI, AUTO!": Znakovi upozorenja za pešake ipak po ličnoj inicijativi

Kada je krajem jula automobil oborio sa bicikla sedmogodišnjeg sina naše čitateljke Marijane Mutavčieve ispred ulaza u pasaž u samom centru grada, ona je hitro odreagovala i obratila se nadležnima. Nezgodu su zabeležile i sigurnosne kamere, a samom događaju su prisustvovala i dva policajca.

Pasaž u kojem se, pored ostalog, nalaze kafići "Bezec", "Marina" i "Gusan" izuzetno je popularan zbog svoje ugostiteljske ponude, ali i kao prolazna tačka koja spaja Zmaj Jovinu sa ulicom Ilije Ognjanovića. Međutim, njegova krizna tačka nalazi se upravo kod izlaza na potonju ulicu u kojoj je saobraćaj dozvoljen u oba smera, budući da kolski prilaz izlazi direktno na njenu pešačku stazu.

- Ovo nije prvi put da imamo neprijatnost vezanu za prolazak pešačkom stazom pored kolskog ulaza koji koriste vlasnici i zakupci iz pasaža/dvorišta koji izlazi na Zmaj Jovinu 4 i Ilije Ognjanovića16 (22). S obzirom na to da živimo u Dunavskoj ulici, često prolazimo ovom ulicom i u više navrata smo imali problema sa kolima koja izlaze iz ovog pasaža, a što je još neobičnije – i sa onima koja u njega ulaze – piše Mutavčieva.

Naime, na ulazu u ovaj, niti u bilo koji drugi pasaž koji izlazi na ulice Ilije Ognjanovića do skora nije stajalo nijedno upozorenje pešacima da postoji opasnost od motornih vozila koja se tuda legalno kreću, a saobraćajna ogledala, koja bi umnogome pomogla lakše kretanje svih učesnika u saobraćaju, u gradu su generalno malobrojna. Ne bi li se slično upozorenje postavilo na ulazu u pasaž, Marija Mutavčieva se obratila na nekoliko adresa, uključujući i adresu Crkvene opštine koja poseduje više objekata u pomenutom pasažu.Kako navodi naša sagovornica, u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve kojima se prvo obratila odgovorili su joj da ne postoji zakonska obaveza da se kolski ulazi obeležavaju, već da pešaci imaju prednost na pešačkim stazama i da se pažnja vozača koji izlaze iz dvorišta podrazumeva.

Kako ovo “podrazumevanje” izgleda u praksi možemo da vidimo na sve učestalijim nezgodama na pešačkim trasama u gradu. Iz tog razloga, na inicijativu naše sugrađanke, predstavnici Crkvene opštine su oko ulaza u pasaž okačili nekolilo znakova upozorenja koja su napravili u sopstvenoj štampariji.Mislite da sličan natpis treba postaviti na još neka mesta u gradu? Evo šta možete da učinite po tom pitanju.

Iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve javjaju nam da postoji mogućnost za postavljanje saobraćajnog znaka na zahtev građana, ali tek kada Gradska uprava za građevinsko zemjište i investicije (SAUS) uvidom u stanje na terenu razmotri zahtev i uradi odgovarajući saobraćajni projekat. Znakovi upozorenja poput ovog se postavljaju prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji.

Nažalost, kao i u ovom slučaju, ono što je napisano na papiru često nije u skladu sa stanjem koje svakodnevno viđamo u Novom Sadu. Ako znate za još poneku lokaiju u gradu gde je upozorenje za pešake potrebno, možete napisati i poslati zvaničnu inicijativu Gradskoj upravi,ali pitanje je da li će projekat na kraju uopšte biti izvršen. Kako svedoče iz Crkvene opštine, najlakše i najbrže rešenje je da vlasnik objekta na kriznoj tački samoinicijativno postavi sličan znak na vidljivo mesto na fasadi objekta.Za više informacija o sličnim pitanjima možete se obratiti direktno Savetu za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Novog Sada.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci bebe horoskop betanija skupština grada novog sada JGSP "Novi Sad" dnevni horoskop matičar novi sad JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kina sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja izmena trase autobusa klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode Novosadska racija jkp lisje raspored sahrana novi sad Dom zdravlja Novi Sad obeležavanje novosadske racije servisne informacije novi sad astrologija zdravlje novorođenčad zodijak novosadsko porodilište vlada srbije uhapšen diler isključenje vode