"Pet minuta gromoglasne tišine" za slobodu medija

"Pet minuta gromoglasne tišine" za slobodu medija

Tradicionalna akcija "Pet minuta gromoglasne tišine" povodom Svetskog dana slobode medija, Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je u 11.55 sati i u Novom Sadu sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (DNV).

U proglasu koji je tim povodom pročitan između ostalog se zahteva da protiv svih novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta budu obustavljeni prekršajni postupci.

Podseća se da su zahvaljujući protestima novinarskih udruženja prekršajne prijave povučene protiv novinara Gorana Jevremovića iz Jagodine, Branka Žujovića iz Subotice, Željka Milojevića iz Smedereva, ali ne i protiv novinarke frilenserke iz Sente Mine Delić koja je dobila poziv sudije za prekršaje za 23. maj ove godine.

Preduslov za slobodne medije svakako su normalni uslovi za novinare, a svesni smo da oni nisu dobri jer su novinari pritisnuti egzistencijalnim problemima, prisutna je cenzura, autocenzura, verbalni i fizički napadi. Ovo je uvek dobra prilika da se podsetimo nerešenih slučajeva ubistava novinara kao što je slučaj Dade Vujasinović kao i sudskih procesa koji nisu dovedeni do kraja protiv okrivljenih za ubistva Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Trenutna situacija je takva da možemo da kažemo da ima manje napada na novinare u odnosu na devedesete i dvehiljadite, ali ih ima ‒ rekao je predsednik DNV-UNS, Predrag Rava.

Akcija UNS-a organizovana je u centru Novog Sada kod spomenika Lazi Kostiću, prvom predsedniku UNS-a. Osim čitanja Proglasa UNS-a građani su mogli da odaberu i uzmu karikature, aforizme i ilustracije koje su im dopale.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan