"Politika": Zašto je bebi-oprema u Srbiji skuplja nego u susednim zemljama?

"Politika": Zašto je bebi-oprema u Srbiji skuplja nego u susednim zemljama?

U Srbiji se ova roba trenutno plaća najmanje 30 odsto više nego na drugim tržištima, a mnogi odlaze u okolne države u kupovinu opreme za bebe.

Pre nekoliko dana antimonopolska komisija bila je u nenajavljenoj kontroli kod dva najveća dobavljača bebi-opreme u Srbiji i zvanično pokrenula postupak kako bi utvrdila da li su ove firme prekršile pravila konkurencije.

Kako je navedeno u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije, osnovano se sumnja da su ova dva distributera –  kompanije "Keprom" i "Juglob" – potpisivale restriktivne sporazume i dogovarale cene u lancu prodaje, što je povreda Zakona o zaštiti konkurencije, piše "Politika".

Prema nezvaničnim informacijama, slučaj koji je trenutno pred komisijom sličan je onome sa dogovaranjem cena distributera sportske opreme, zbog čega je komisija, krajem decembra prošle godine, kaznila 15 firmi sa 45,3 miliona dinara.

Uporedo sa postupkom, u toku je i sektorska analiza tržišta bebi-opreme koja je već na početku očigledno pokazala da i te kako ima razloga što potrošači u Srbiji već godinama upozoravaju da su cene opreme za bebe, ali i garderobe i dečje obuće, igračaka, kozmetike, za bar 30 odsto više nego na drugim tržištima.

- Nije nam jasno kako Ikea koja je subvencionisana od naše države ima skuplje proizvode u odnosu na iste te proizvode iste kompanije u Nemačkoj – kaže Jasmina Mihnjak, urednica portala "Bebac", koji je još 2013. prvi put upozorio da je oprema za bebe u Srbiji neopravdano skupa, zbog visokih marži i nedostatka konkurencije na tom tržištu.

Mihnjak kao primer navodi da dečja stolica u Ikei u Srbiji koštaju 1.700 dinara, a ista takva u Nemačkoj devet evra ili svega šest na akciji.

Na pitanje da li su oprema za bebe i dečja garderoba i obuća preskupi u Srbiji, mogao bi bez dileme da potvrdi svako ko ovu robu kupuje kod nas. Već je poznato da se mnogi mladi roditelji za prvo opremanje bebe opredeljuju za kupovinu u Mađarsku jer su cene u njihovim marketima i do 50 odsto niže. Uz povraćaj PDV-a ušteda je ogromna.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Politike".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Anoniman

  pre 1856 dana i 21 sat

  Svi roditelji su svesni da Srbija razbija sa porezom na deciju opremu. Ali isto tako roditelji su teska srca prihvatili to, da moraju da kupuju neke stvari ovde, jer nemaju mogucnosti da odu napolje i kupe stvari koje im trebaju. Lepo je to sto drzava daje pare za rodjenje dece, da nije toga dosta velikih stvari nebi smo mogli uzeti za prvo dete, (neke smo i uzajmili, pa ustedeli na tome). I to nam je i ostalo za drugo dete. Ali, uvek postoji ono Ali (nije nezahvalnost). Za neke stvari bi trebalo maknuti PDV, a za neke smanjiti. NIje samo resenje dati jednokratnu pomoc i dosta sa nase strane. Hrana i odeca i obuca su preskupi kod nas. Mleko za dete kosta 586 din. I ako majka nema mleka da hrani dete, mora da kupuje mleko, koje za 1 nedelju potrosi od 3 do 4 kutije. Pa uradite racunicu i sami. I to je samo za ishranu. Gde stoji oblacenje deteta, cipelice, patikice, koje se menjaju na 3 do 6 meseci, jer deci raste nogica konstantno.

  Oceni komentar:
  0
  0