Potencijalno opasan asteroid približiće se Zemlji 15. februara

Potencijalno opasan asteroid približiće se Zemlji 15. februara

Svemirska stena koji bi trebalo da se približi našoj planeti 15. februara dugačka je oko jedan kilometar.

Smatra se da asteroid ove veličine može da ubije milione u području udara i izazove katastrofu na globalnom nivou.

Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir prati Asteroid 2002 PZ39, koji juri prema Zemlji brzinom većom od 57.240 kilometara na čas i smatra da je potencijalno katastrofalan, prenosi "Raša tudej".

Svemirska stena, za koju se procenjuje da je široka između 440 i 990 metara, trebalo bi da 15. januara oko 11.05 sati po srednjeevropskom vremenu ima bliski susret sa našom planetom.

Udar asteroida ove veličine mogao bi imati katastrofalne posledice ne samo za područje koje pogađa, već i za celu planetu.

Ako bi kameniti meteorit veći od 25 metara, ali manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, verovatno bi prouzrokovao lokalnu štetu na području udara. Sve veće od jednog do dva kilometra moglo bi da ima globalne efekte – navela je NASA.

Ovaj objekat bi, prenosi "Raša tudej", svojom veličinom i brzinom mogao da deluje kao termonuklearna bomba, stvarajući vatrene oluje, zemljotrese, pa čak i cunami.

Očekuje se da će džinovska stena, koja spada u kategoriju objekata blizu Zemlje, a koju naučnici nadgledaju kao potencijalno opasnu, proći pored naše planete na udaljenosti od oko 5,77 miliona kilometara. Iako se čini da je ovo bezbedna razdaljina, posledice udara takve svemirske stene koji mogu biti pogubne, navodi NASA, a prenosi Mondo.

Nakon što će, nadamo se, zaobići zemlju Asteroid 2002 PZ39 će nastaviti put Sunčevog sistema i krenuti prema Veneri, kojoj će se približiti otprilike 14. juna 2034. Međutim, još uvek je rano da odahnemo, jer će 25. avgusta iste godine svemirska stena ponovo proći pored Zemlje.

Oceni vest:
3
12

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cofi

  pre 225 dana i 9 sati

  Leteci dabar zapravo vozi ovaj asteroid ka zemlji , nego svemirske stanice nisu htele da uzbudjuju javnost.

  Oceni komentar:
  3
  10
 • SSS

  pre 223 dana i 20 sati

  Moze li strucnjak da mi objasni razliku izmedju 25m do 1km i preko jedan km, tj da li ce biti lokalna steta ako bude 999 m, a ako bude 1001m globalna?????

  Oceni komentar:
  1
  2