Potpisan sporazum o prijateljskoj saradnji između Krfa i Novog Sada

Potpisan sporazum o prijateljskoj saradnji između Krfa i Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos potpisali su Sporazum o prijateljskoj saradnji između Krfa i Novog Sada.

Opština Krf i Grad Novi Sad, na bazi istorijskih prijateljskih veza dva naroda i povodom obeležavanja 300. godišnjice opsade Krfa od strane Osmanlija, kao i istorijske "pobratimske" Petrovaradinske bitke kod Novog Sada 1716. godine, a na osnovu već potpisanog Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje, potpisivanjem Sporazuma iskazali su saglasnost da već dobre odnose podignu na viši nivo.

- Novi Sad sada i formalno ima još jednog prijatelja, a to je Krf. Naš grad širi prijateljsku mrežu sa svima onima koji imaju volju i želju za iskrenim odnosom i saradnju sa nama. Ova Povelja nosi u sebi i mnogo simbolike. Inicijativa je krenula sa Krfa, imajući u vidu da smo obeležavali u isto vreme 300 godina Petrovaradinske bitke i 300 godina opsade Krfa od strane Osmanlija, verovatno dve bitke koje su u tom periodu opredelile dalju sudbinu Evrope i dalji pravac kulturno-civilizacijskog i ekonomskog razvoja. Upravo su te dve tačke bile inicijalna kapisla da krenemo u ovom pravcu. Pri tome, ne možemo isključiti jedan snažan emotivni odnos svih nas iz Srbije prema ostrvu Krf i sve ono što su žitelji Krfa za vreme Prvog svetskog rata pružili našim vojnicima i našem narodu. Zahvaljujući njihovom gostoprimstvu, Srbija je bila u stanju da izdrži verovatno najteže muke u 20. veku i da se nakon toga vrati u sjajnom jurišu i oslobodi sve južnoslovenske narode na prostorima bivše Jugoslavije. Siguran sam da smo dobili pravog prijatelja iz Grčke, da će ova saradnja biti kvalitetna, a trudićemo se naravno da ona ima konkretnu realizaciju – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što se nalazi u Novom Sadu povodom važnog događaja za grad, odnosno na proslavi 270. rođendana grada.

- Procedura vezana za Sporazum koji smo danas potpisali, započela je 2016. godine, a sada se nekako logički zaokružuje to prijateljstvo između naše dve opštine ovom posetom i potpisivanjem. Krf i Novi Sad nisu samo gradovi u dve prijateljske zemlje, već ih spajaju slični događaji i okosnice u istoriji. Nadam se da će međusobnu saradnju, naše dve opštine, iskoristiti maksimalno za sopstveni razvoj. U mojoj prvoj poseti Novom Sadu sam toplo dočekan i već sam shvatio da je ovo divan grad koji pruža mnoge mogućnosti i koji doživljava ogroman razvoj. Mi se ovde osećamo kao kod svoje braće, uživamo u divnom društvu i nadam se da ćemo uspeti u budućnosti da uzvratimo gostoprimstvo toplo i sa ljubavlju – rekao je gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos.

Dva grada će uspostavljati i razvijati partnerske odnose u sferi zajedničkih kulturnih elemenata koji povezuju dva prijateljska naroda. Strane potpisnice su se obavezale da će učiniti sve da realizuju razne kulturne, umetničke i sportske manifestacije, zatim, razmene delegacija za pitanja od zajedničkog interesa, a kao sredine kojima je jedna od bitnijih privrednih grana turizam, one će razvijati aktivnosti i u toj oblasti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije horoskop JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad izmena trase autobusa obeležavanje novosadske racije isključenja struje novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina horoskopski znaci jkp lisje Novosadska racija isključenja zodijak bez vode sremska kamenica novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo Spens dnevni horoskop raspored sahrana novi sad zdravlje bebe servisne informacije novi sad astrologija betanija isključenje vode saveti