Potvrđena nova hibridna varijanta korona virusa u Evropi i u SAD

Potvrđena nova hibridna varijanta korona virusa u Evropi i u SAD

Naučnici su potvrdili postojanje nove varijante korona virusa koja kombinuje mutacije iz omikrona i delte, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Evropi i u SAD.

Nova hibridna varijanta, neslužbeno nazvana "deltakron", potvrđena je sekvencioniranjem genoma koje su obavili naučnici sa univerzitetskog Instituta "Méditerranée Infection" u francuskom Marseju, a otkrivena je u nekoliko regija Francuske, stoji u članku objavljenom u bazi podataka „medRxiv“ koji još nije prošao recenziju.

Po podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi "deltakrona" otkriveni su još u Danskoj i u Holandiji.

Kalifornijska kompanija za istraživanje genetike "Helix", u odvojenom istraživanju identifikovala je dva slučaja "deltakrona" u SAD, a kako piše The Guardian oko 30 slučajeva identifikovano je i u Velikoj Britaniji.

Kako je nastao novi soj

Nova hibridna varijanta nastala je procesom koji se naziva rekombinacija, što znači da su istovremeno dve varijante virusa zarazile istog pacijenta, razmenjujući pritom genetski materijal da bi stvorile novo potomstvo.

Naučnici kažu da "srž" deltakrona potiče od delta varijante, dok njen šiljasti protein - koji omogućuje virusu ulazak u ćeliju domaćina, potiče od omikrona, stoji u "medRxiv" dokumentu.

"Ustanovili smo da se rekombinacija može dogoditi i kod ljudi i kod životinja sa više cirkulirajućih varijanti SARSCoVa-2", napisao je Tviteru dr Somja Svaminatan, glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

On je istakao da  bi trebalo pričekati da se obave precizni eksperimenti koji će utvrditi svojstva ovog virusa.

Veruje se da nova varijanta koronavirusa u svetu kruži od januara, navodi GISAID.

Maria Von Kerkhove iz SZO rekla je da naučnici za sada nisu primetili nikakve promene kada je u pitanju težina bolesti u poređenju sa ranijim varijantama koronavirusa, ali da su u toku brojne naučne studije.

Nažalost, očekujemo i druge rekombinacije jer se virusi tako ponašaju. Oni se s vremenom mjenjaju. Uočili smo vrlo intenzivan nivo cirkulacije SARS-Cova-2. Primetili smo i da ovaj virus može da zarazi životinje, a da zatim životinje vraćaju virus ljudima – rekla je Kerkhove.

Naučnici se slažu da je varijanta koja kombinuje mutacije dve varijante koronavirusa "jedna od onih na koju bi trebalo obratiti pažnju".

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo kažem jer vidim

  pre 568 dana i 5 sati

  Omega, smrtonosnija pet puta za stare osobe. Finalni proizvod onog slepog miša, koji je veoma ponosan na sebe i svoj rad.
  U aprilu će stići zvanične defincije od "struke".
  S obzirom da će izbori proći - eto nama radosti i osobitog zadovoljstva, vraćaju se sve mere novog svetskog poretka.
  Trocifreni broj, umesto onog dvocifrenog.

  Oceni komentar:
  0
  7