PREDLOG ZA IDEALAN ODMOR: Stari Slankamen kao stvoren za avanturiste (FOTO)

PREDLOG ZA IDEALAN ODMOR: Stari Slankamen kao stvoren za avanturiste (FOTO)

Usled pandemije korona virusa mnogim Novosađanima propali su planirani aranžmani za letovanje. Zbog zatvorenih granica, ne može da se putuje na more ili u neku evropsku prestonicu. Većina očajava, a nisu ni svesni kako su vojvođanska sela, posebno ona kroz koja protiču reke, idealna mesta za odmor.

Jedno takvo seoce, koje broji tek 500 duša, jeste i Stari Slankamen. Udaljeno je oko 50 kilometara od Novog Sada, a ne radi se o klasičnom vojvođanskom selu na kakvo smo navikli. Do njega se spušta dugačkim serpentinama i prvo što se ugleda jeste ušće, jer se baš na tom mestu Tisa uliva u Dunav. 
 


Ukoliko ste ljubitelj pecanja, vožnje čamcem, brčkanja u Dunavu, a volite ribu i, još bolje, vino, a uz to imate i istraživački duh, onda je ova varoš, kako ga odvajkada zovu, idealna destinacija za odmor.  Voćnjaci i vinogradi posebna su priča, jer skoro svako domaćinstvo bavi se ovom granom poljoprivrede, a svaka kuća ima bar jednu smokvu u dvorištu, pa više deluje da ste na Mediteranu, a ne u Sremu. Staroslankamenci, uvek gostoprimljivi, druželjubivi i spremni da pomognu, ako su raspoloženi, ispričaće vam bogatu istoriju ovog sela. 


A ako volite pecanje, mnogi će vam ponuditi da vas "prebace" čamcem na "tajno" mesto gde "riba grize", mada možete da pecate i sa obale. Imaju i seosku plažu, koja nije preterano uređena, ali na neka tri kilometra od sela, kad opadne Dunav, pojavi se peščana gde se većina ljudi sunča i kupa.  Takođe, u ponudi imaju i krstarenje Dunavom do ušća i kroz Tisu i to uz zvuke tamburica.


Uz obalu reke načičkane su čarde, restorani i marina, a tik uz kej smešten je i kompleks banjskog lečilišta – Specijalna bolnica "Dr 
Borivoj Gnjatić", a ako imate bilo kakvu vrstu bolova možete o svom trošku da se banjate. Staroslankamenci su poznati alasi, zato se u njihovim restoranima jede riblja čorba od ribe tek ulovljene iz Dunava.  

Na čardi "Kod Mike alasa" poješćete odličnog prženog šarana, a u restoranima "Kapetan", "Kej" i "Obala" uživaćete u raznim specijalitetima, posebno u alaskoj ribljoj čorbi. 


Za one koji ne vole ribu, tu su uvek neizostavna jela sa roštilja. Osim dobrog "ića i pića", ovo sremsko selo ima i bogatu istoriju. U njemu se nalazi rodna kuća 
dr Đorđa Natoševića koja, nažalost, nije odolela zubu vremena. Iznad sela na brdu smešteni su ostaci tvrđave koju su izgradili Kelti iz plemena Skordiska. Nastavili su da je grade Rimljani, a vekovima kasnije preuzeli su je Turci kao strateško mesto na Dunavu.


U selu se nalazi i slanjača, odnosno izvor slane vode koji datira još iz Rimskog doba, a koristili su ga Huni, Avari, Kelti i Turci.  Turci su čak kod izvorišta slane vode podigli hamam koji je i sada vidljiv. Slana voda je vekovima isticala u Dunav, sve dok austrougarska vlast nije ogradila izvorište. Danas se ovom lekovitom vodom snabdeva specijalna bolnicu "Dr Borivoje Gnjatić". 


U Starom Slankamenu postoje i dve crkve – crkva 
Svetog Nikole, koja se ubraja među najstarije, a podigao ju je despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk. Nedaleko od nje je i Rimokatolička crkva Svetog Nikole biskupa, koja je podignuta 1835. godine. U njoj se nalazi nekadašnja oltarska slika Sveta porodica.


Ukoliko volite da pešačite, možete da odete do spomenika. Naime, između Starog i Novog Slankamena na brdu 
Mihaljevci 19. avgusta 1691. godine odigrala se bitka između austrijske i turske vojske. Bila je to jedna od značajnijih bitaka Velikog bečkog rata (1683−1699). U njen spomen, 1892. godine podignut je spomenik. Na njemu su ispisani stihovi Zmaj Jove Jovanovića: "I hvala i slava junacima hrlim, padom uzdignutim, smrću neumrlim".


Lesni profil je posebna priča, jer je ovo geološki lokalitet jedinstven u Evropi.  Predstavlja najkompletniji arhiv paleoklimatskih promena tokom poslednjih 800.000 godina na evropskom kopnu. Jedan je od tri najvrednija lokaliteta ovog tipa u svetu.

U selu se nalazi i vinarija "Acumincum", smeštena u blizini Katoličke crkve. Jedna je od retkih, gde može da se proba domaći Širaz. 


Pokraj Starog Slankamena smeštena su i dva vikend naselja 
Oduševci i Čarnok, a za drugo je vezana i legenda o Lepoj Radi.  

U Starom Slankamenu, meštani izdaju sobe po veoma pristupačnim cenama, a za noćenje treba da izdvojite između šest i osam evra po osobi. 


U sklopu restorana 
"Kej" postoji i mogućnost smeštaja, a prenoćište ima kapacitet 12 ležaja. Cena prenoćišta je 10 evra.

Takođe, u selu možete da letujete u luksuznom smešaju, u "Vili 48" prenoćište po osobi je 119 evra, dok je jedno noćenje u vili "Kornelija" 8.500 dinara. Još jedna vila od koje zastaje dah je i "Ušće" a ovde ćete sigurno dobro napuniti baterije, jer je idealna za porodični odmor. 

Oceni vest:
22
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • milica

    pre 1326 dana i 12 sati

    nema autobusa do starog slankamea ili ie vrlo retko.

    Oceni komentar:
    0
    6
  • Luka laban

    pre 1325 dana i 15 sati

    Jel ovaj što je pisao ikad bio tamo ili pokupio podatke sa interneta, nemojte se prevariti

    Oceni komentar:
    1
    5