PREDLOG ZA IZLET SA DECOM: Bački zoo vrt i koviljski muzej

PREDLOG ZA IZLET SA DECOM: Bački zoo vrt i koviljski muzej

Na svega 25 minuta vožnje od Novog Sada, nalazi se gazdinstvo u kojem se deca i roditelji mogu družiti sa domaćim životinjama, boraviti u prirodi i mnogo toga naučiti. Kuća prekoputa pretvorena je u lokalni muzej sa divnim dvorištem, tako da možete isplanirati ceo jedan sadržajan dan u seoskom okruženju.

BAČKI ZOO VRT – RAJ ZA DECU I RODITELJE

Kada se veterinarski tehničar Đorđe Plavšić, koji je odrastao na Limanu, preselio iz grada u Kovilj, na imanju koje je pripadalo još njegovom pradedi napravio je pre tri godine jedan mali edukativni centar otvoren za decu, u kojem mogu da nauče pravi odnos prema životinjama i prirodi. U tome mu pomaže njegova devojka Tatjana Kojić, kao i njegov otac.


Shvatio sam da deca iz gradskih urbanih sredina nemaju dovoljno kontakta sa domaćim životinjama. Zato ovde imamo preko 16 različitih vrsta životinja: magarce, konje, svinje, mangulice, koze, ovce, ćurke, koke, patke, zečeve, papagaje, kanarince, zebe, dijamantske galebiće, fazane, golubove – nabraja Đorđe za portal Moj Novi Sad.


Ono što je posebno interesantno je da su mnoge od ovih životinja, zapravo, spašene. Bilo je tu povređenih primeraka, ali i onih kojima je pretila sigurna smrt. Sve su pronašle utočište, novu šansu i puno ljubavi na imanju Plavšića.


Poni Karamela, koga deca rado ovde jašu, bio je prodat klanici, što smo saznali od jednog prijatelja, pa smo ga kupili i doveli ovde. Zatim, magarac Pikaso je boravio na jednom salašu u vrlo lošim uslovima i mi smo ga odmah prihvatili. Jedva smo ga oporavili, ali je sada veliki ljubimac i deca ga obožavaju – kaže ovaj nekadašnji Novosađanin, sada Koviljčanin.

Na sličan način, u ovaj zoo vrt stigla je i jedna roda, koja je kao ptiče ispala iz gnezda i povredila se o strujne kablove. Đorđe ju je doneo na imanje i oporavio, a Đura, kako su ga kasnije nazvali, na jesen je odleteo sa svojim jatom. Pre dve nedelje, Đura se ponovo pojavio i sada je tu, a pretpostavka je da zbog stare povrede više ne može da leti, pa se druži sa ostalim pernatim življem.


Kada nam dođu povređene životinje, nakon što im bude bolje, vraćamo ih u prirodu, jer smatramo da im je tamo najbolje. Ostaju ovde jedino ako ne bi preživele u svom prirodnom okruženju – uveren je Plavšić

Pažnju dece posebno privlače mladunci patuljastih kamerunskih kozica, koje mogu da prihvate i u naručje i maze, a simpatije su osvojile i holandske beloćubanske kokoške, koje izgledaju kao da imaju kosu. U planu im je nabavka jednog emua.


Zapravo, želimo da pokažemo deci kako izgleda jedno seosko domaćinstvo. Ovde pravimo i razne radionice za njih, a umesto knjige utisaka, svoje impresije prenose nam kroz crteže. Krajem juna organizujemo i Zoo art festival, gde nam gostuju i razni slikari i pesnici, jer mi je želja da malim mestima vratimo kulturu – kaže Đorđe


Kada deca dođu, domaćini su im toliko posvećeni, pa im, pored toga što ih provedu kroz zoo vrt, ispričaju i pregršt zanimljivosti. Neretko Đorđe i Tanja prikupe po jedno jaje od svake pernate životinje, pa deca pogađaju koje je čije. Imaju i "zemlju puževa", gde se mališanima približava način na koji puževi žive, a tu su i bubarijum i larve crva. Priče i radionice prilagođavaju uzrastu dece, tako da je jednako zanimljivo dvogodišnjacima, ali i onim starijima, školske dobi.


Bački zoo vrt porodice mogu posetiti svakog vikenda od 9 do 17 sati, ali je potrebno da se prethodno najavite preko Instagram profila ili na broj telefona 064 38 79 154. Ulaz se ne naplaćuje, ali možete ostaviti donaciju za životinje u kutiju predviđenu za to. Organizovane posete mogu se dogovoriti i radnim danima.


KOVILJSKI MUZEJ

Kuću svog pradede iskoristio je i Petar Viđikant, profesor fizike u penziji, kako bi napravio prvi privatni muzej u Kovilju, te prikazao istoriju i tradiciju ovog sela i okoline na jedan posve zanimljiv način.


U staroj švapskoj kući iz 1903. godine prikupio je autentične predmete, a različiti delovi posvećeni su Lazi Kostiću, tamburašima, rodama, ribolovcima u Koviljskom ritu...


Domaćin je pun zanimljivih priča i štoseva, a rado će vam i odrecitovati "Među javom i med snom", ali i otpevati poneku Lazinu pesmu ili bećarac, uz zvuke tambure.


Dakle, ne morate da idete dalje od 20 km od Novog Sada da biste doživeli jedan krajnje zanimljiv dan, a garantujemo da će vaša deca biti – oduševljena!

 

Tekst i foto: Svetlana Rajić Bogićević

Oceni vest:
23
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mile

  pre 43 dana i 39 minuta

  BRAVO!!!

  Oceni komentar:
  0
  20
 • estika

  pre 42 dana i 13 sati

  Svaka cast.

  Oceni komentar:
  0
  9