Predstava "Bilo jednom u Novom Sadu" otvara festival povodom 50. rođendana Novosadskog pozorišta

Predstava "Bilo jednom u Novom Sadu" otvara festival povodom 50. rođendana Novosadskog pozorišta

Pedeseti rođendan Novosadskog pozorišta biće obeležen Mini-festivalom mađarskih pozorišta iz Vojvodine od 27. januara do 4. februara. Rođendansku nedelju otvoriće premijera nove predstave "Bilo jednom u Novom Sadu" u režiji Andraša Urbana, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u ovoj ustanovi kulture.

Direktor Novosadskog pozorišta i reditelj Andraš Urban predočio je da će u okviru festivala na repertoaru biti i pet gostujućih predstava i četiri koncerta.


Za rođendan uvek gostuju razna mađarska pozorišta iz užeg regiona, ali sada smo prvi put to imenovali i organizovali kao jedan mali festival. Pored subotičkog Narodnog pozorišta, Senćanskog mađarskog kamernog teatra i Pozorišta "Kostolanji Deže", nastupaće i najnovija generacija glumaca sa Akademije umetnosti. Oni će u režiji profesora Palfi Ervina izvesti "Seljačku operu" po tekstu Bele Pintera – rekao je Urban.

Dodao je i da smatra interesantnim to što će Katalin Ladik 30. januara imati multimedijalni performans pod nazivom "Univerzum Kate Ladik".

– Njeno prisustvo je izuzetno bitno ovde, jer ona je prva glumica koja je zaposlena u Novosadskom pozorištu. Ona je "majka glumica", kao što postoji "majka kraljica" – istakao je direktor.

Osvrnuo se i na muzički program festivala koji će se uglavnom održavati posle predstava.

Tu će biti i grupa Parno Grast iz Mađarske (1. februar), koja izvodi autentičnu romsku muziku, ali naravno svira i svoje pesme. Vrlo su dinamični i energični i publika na to veoma dobro reaguje. Takođe, imaćemo koncert "Besmislice" u izvođenju grupe Moram pitati Igora (2. februar), to je alternativni rok-bend iz Novog Sada. Di-džej žurka sa Atilom Antalom sledi 3. februara, dok će se naredno veče predstaviti Silard Mezei kvartet za ljubitelje savremenog džeza. Posle tog koncerta, oko 23 sata biće održan džem-sešn u klubu, gde čekamo sve muzičare koji su otvoreni za tu vrstu igre – rekao je Andraš Urban.


Direktor se dotakao i predstave "Bilo jednom u Novom Sadu", koja će otvoriti Mini-festival mađarskih pozorišta iz Vojvodine, za čiju su premijeru (27. januar) i prvu reprizu (3. februar) karte već rasprodate.

Ovo nije predstava muzejskog tipa ili neka administrativna hronologija, mi jesmo koristili tu prošlost, ali u više u smislu inspirativnih citata. Ono što želim da kažem da smo se uglavnom usmerili prema toj komercijalnoj zabavnoj prošlosti ovog pozorišta. Predstava je na neki način naš poklon publici, ali i nama. To je jedna vesela priča, ali iza svake vesele priče je jedan ogroman rad i posao. Bavimo se sadašnjošću, bavimo se našim položajem i položajem pozorišne umetnosti kod nas u manjiskom kontekstu, ali i generalno. Postavljamo pitanja šta je pozorište danas i na koji način komunicira sa svojom publikom, kako može da opstane u ovim društveno-političkim okolnostima – objasnio je Urban.

Naglasio je da je reč o jednoj veseloj, vizuelno lepoj muzičkoj predstavi, koja ima oko dvadeset pesama sa vrhunskim koreografskim tačkama i sa brilijantnim glumačkim ostvarenjima.

Arpad Serda je kompozitor predstave, koreograf je Kristijan Gerđe, Tamaš Olah je dramaturg, scenograf je Marija Kalabić, a kostimograf je Senka Ranisavljević.

U vezi sa predstavom „Bilo jednom u Novom Sadu“, glumica Emina Elor je kazala da su glumci pričali o svojim uspomenama.

Imam dvadeset godina staža u ovoj ustanovi. Dotakli smo se toga ko je šta doneo, mislio i osećao u vezi sa ovim pozorištem, ali smo jako puno pričali o tome koliko je bitno da postoji ovo pozorište baš u Novom Sadu i baš za ovu publiku. Zapitali smo se ko je naša publika uopšte, da li smo još uvek toliko bitni kao pre pedeset godina. Nadam se da se vidi ta energija koja se za ovih pedeset godina nakupila na ovim daskama i da kroz ovu predstavu to možemo da prenesemo i da nas publika još uvek smatra bitnim i važnim i da još uvek možemo da ih iznenadimo i da utičemo na njih – rekla je naša poznata glumica.


Glumac Arpad Mesaroš je izjavio da će publika imati priliku da vidi šta znači biti glumac 24 sata.

Oni će moći da provire iza kulisa i videće naše glumačke debate o rediteljima, o pozorištu, šta je dobro pozorište, šta nije, šta mislimo o novim formama, o avangardi i o svlačenju i golotinji – rekao je Mesaroš.

Član Novosadskog pozorišta, glumac Gabor Pongo, rekao je da predstava ima dosta muzičkih žanrova i da se nada da će se svi pronaći u ovoj predstavi.

Koreograf Kristijan Gerđe je kazao da mu je ovo prva saradnja sa ansamblom Novosadskog pozorišta i sa Andrašom Urbanom, ali da su se odlično sporazumeli.

Davno se nisam sreo sa ovako složnom, zabavnom i talentovanom trupom. Nisam se osećao kao autsajder, već kao da sam deo porodice. Uživao sam u poslu i biće to divna predstava – zaključio je Gerđe.

Mini-festival mađarskih pozorišta iz Vojvodine trajaće od 27. januara do 4. februara. Predstava "Bilo jednom u Novom Sadu" posle festivalske premijere naći će se na repertoaru 29. februara.

Dve knjige o pozorištu: Andraš Urban je najavio i izlazak dve knjige tokom ove sezone, koje govore o 50 godina postojanja Novosadskog pozorišta. Jedna knjiga će biti na mađarskom jezik,u autorke Kornelije Goli, a druga na srpskom jeziku, od Zorana Maksimovića i Vladimira Kopicla. Znači kuriozitet je da se ne radi o prevodu, nego su to dve različite knjige sa različitim pogledom na pozorište. Knjige izdaje Novosadsko pozorište uz sufinansiranje Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan