Predstavnici najveće ruske IT kompanije posetili Novi Sad

Predstavnici najveće ruske IT kompanije posetili Novi Sad

Gradonačelnik Miloš Vučević sastao se s delegacijom ruske IT kompanije "Jandeks" koja je u Novi Sad došla u pratnji predstavnika Кabineta ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije.

"Jandeks" je ruska međunarodna korporacija specijalizovana, između ostalog, i za internet servise i proizvode. To je najveći pretraživač na ruskom internetu i upravlja sa oko 60% marketinškog dela u toj zemlji. 

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika, Miloš Vučević je istakao je da je dalje unapređivanje IT sektora važan deo strategije razvoja Novog Sada, i da ključnu ulogu u tom procesu ima sprega između nauke i privrede, odnosno strukovnih organizacija i lokalne samouprave. Кao izuzetno važan projekat na tom polju istaknuta je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u sklopu novosadskog univerziteta.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti saradnje kada je reč o izradi besplatne mobilne aplikacije mape grada namenjene građanima, ali i turistima. Mapa bi prikazivala podatke o javnom prevozu, saobraćaju, turističkim atrakcijama i to sa praktičnim informacijama o radnom vremenu kulturnih ustanova, ugostiteljskih objekata, najboljim rutama i tome slično.S obzirom na to da "Jandeks" planira poslovanje u Srbiji, ocenjeno je da Novi Sad ima veliki partnerski potencijal kao drugi po veličini grad i svojevrsan IT centar. Gradonačelnik Vučević zahvalio se Ministarstvu na korespondenciji naglasivši da je Grad posebno zainteresovan za saradnju u duhu savremenih tehnoloških rešenja.

On je takođe ocenio da bi tako moderan servis bio od velike koristi imajući u vidu da Novi Sad iduće godine postaje Omladinska prestonica Evrope, kao i Evropska prestonica kulture 2021. godine što će drastično uticati na ekspanziju turizma.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan