PRESUĐENO: Uzbunjivač iz novosadske policije trpeo odmazdu MUP-a

PRESUĐENO: Uzbunjivač iz novosadske policije trpeo odmazdu MUP-a

Posle pet godina suđenja, Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu u korist uzbunjivača – policijskog inspektora iz Novog Sada Duška Kovačevića i utvrdio da je on trpeo odmazdu Ministarstva unutrašnjih poslova zbog ukazivanja na prekomernu upotrebu sile od strane visokih funkcionera novosadske policije.

Uzbunjivača Kovačevića su u ovom postupku zastupali advokati Pištaljke.

Sud je utvrdio da je uzbunjivač Kovačević zbog izvršenog uzbunjivanja ignorisan na radnom mestu, te da su mu nadređeni zabranjivali da obavlja svoja zaduženja, da ide na teren, da ga nisu pozivali na radne sastanke i da su mu branili da izlazi iz kancelarije bez javljanja, čak i do toaleta.

Sudskom presudom na ime naknade nematerijalne štete uzbunjivaču je dosuđeno 100.000 dinara.

Pravni tim Pištaljke besplatno je zastupao uzbunjivača od 2017. godine pred Višim sudom u Novom Sadu, Apelacionim sudom u Novom Sadu i pred Vrhovnim kasacionim sudom u Beogradu.

Viši i apelacioni sud u prvi mah nisu prepoznali da MUP vrši odmazdu zbog uzbunjivanja, ali se obrt u sudskom postupku dogodio 2020. godine. Tada je Vrhovni kasacioni sud ukinuo dve presude kojima su sudovi odbili da zaštite uzbunjivača i vratio postupak na početak.

Duško Kovačević je najpre izvršio unutrašnje uzbunjivanje zvaničnim kanalima u MUP-u, pa spoljašnje uzbunjivanje pred tužilaštvom a zatim se obratio i javnosti, ali tek pošto je Vrhovni kasacioni sud presudio u njegovu korist.

Uzbunjivač iz novosadske policije dobio zaštitu suda

Tada je javnost saznala da je Kovačević prijavio svoje nadređene u novosadskoj policiji i to bivšeg v.d. načelnika Slobodana Drmanca jer je u podrumu stanice šutirao uhapšenu i vezanu osobu, kao i v.d. načelnika Policijske uprave Novi Sad Gorana Radonjića i bivšeg v.d. načelnika Milorada Šušnjića jer su zajedno sa Drmancem nezakonito angažovali policijske službenike koji postupaju bez kontrole i isključivo prema njihovim usmenim naređenjima.

Viši sud u Novom Sadu u ponovljenom postupku utvrdio je štetne radnje prema uzbunjivaču i dosudio mu naknadu štetu od 200.000 dinara. Na ovu presudu MUP se žalio, tražeći da se ona ukine.

Apelacioni sud je potvrdio da su prema uzbunjivaču "preduzete štetne radnje koje su u uzročno-posledičnoj vezi sa izvršenim uzbunjivanjem" i da je time Kovačeviću povređeno "pravo na poštovanje dostojanstva njegove ličnosti na radu". Apelacioni sud je ipak smanjio naknadu štete za 100.000 dinara, obrazloživši ovu odluku time da štetne radnje preduzete prema uzbunjivaču "nisu bile usmerene na prestanak radnog odnosa tužioca kod tužene, čime bi bila ugrožena njegova egzistencija i egzistencija njegove porodice, niti su bile usmerene na ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice, niti je kod tužioca utvrđeno objektivno pogoršanje zdravstvenog stanja u odnosu na prethodno".

Portal "Pištaljka" podseća da je Duško Kovačević nagrađivani policajac, ranjavan na dužnosti i odlikovan. Njegovi navodi i posle više od dve godine predmet su tužilačke istrage, dok je unutrašnja kontrola MUP-a predmet zatvorila zaključkom da nije bilo nepravilnosti.

MUP i posle više meseci odbija da Kovačeviću izda uverenje za odlazak u penziju, iako on ispunjava sve uslove.

Slobodan Drmanac, na čije je nasilničko ponašanje i torturu Kovačević ukazao, suspendovan je jer je tukao autistično dete na ulici. Posle isteka suspenzije vraćen je na staro radno mesto. I Šušnjić je takođe bio pod suspenzijom, i takođe je vraćen na posao, a Radonjić je kasnije napredovao u karijeri i postavljen je za prvog čoveka novosadske policije.

NOVA.RS: Suspendovan bivši načelnik novosadske policije 

Policajac osumnjičen da je tukao autističnog mladića i ranije prijavljivan zbog brutalnosti

Novaković: Načelnik novi, a problemi stari


Izvor:
 Pištaljka.rs

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zora

    pre 401 dan i 18 sati

    Ovo je strasno, nemogu da verujem i sta je tu presudjeno. Jedan napredovao, drugi i treci vraceni na posao nakon suspenzije.Pa taj Susnjic skrivao dosije od ubice Eleza, kako je Radonjic prihvatio novu duznost, da li ga grize savest a zna sta su sve radili kolegi. Koliko je pisalo ranije cak je insp. Kovacevicu preceno i porodici, dusevna bol, sta je kazna 100.000,00 din. sramota za sud. Uzas Sud u NS-u treba ukinuti sta rade, kako obican narod treba da veruje policiji koji kolegi rade o glavi.

    Oceni komentar:
    2
    5
  • Miroljub

    pre 401 dan i 3 sata

    Sramota kakva presuda....trebalo bi bar 5 miliona i kazna ....

    Oceni komentar:
    0
    5