Profesori s novosadskog FTN podneli prijavu protiv kompanije "Schneider Electric DMS"

Profesori s novosadskog FTN podneli prijavu protiv kompanije "Schneider Electric DMS"

Grupa profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu podnela je, kako saznaje Tanjug, krivičnu prijavu protiv suvlasnika i direktora kompanije "Schneider Electric DMS" Dragana Popovića i zakonskog zastupnika te firme Vladimira Strezoskog zbog, kako tvrde, neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela i zloupotrebe položaja.

Popovića, koji je redovni profesor zaposlen na FTN i Strezoskog, šefa Katedre za elektroenergetiku i elektroenergetski softverski inženjering na istom fakultetu, grupa profesora optužuje da su zloupotrebili funkciju rukovodilaca projekta finansiranog iz budžeta Republike Srbije i izvršili i vrše krađu intelektualne svojine, čiji je titular FTN.

Tako su, navodi se, na taj način privatnom privrednom društvu "Schneider Electric DMS" omogućili imovinsku korist koja prelazi iznos od 20 miliona evra.

Popović i Strezoski nisu danas bili dostupni za komentar, a predstavnica za kontakt s javnošću navela je da će na ovu informaciju Popović reagovati po povratku iz inostranstva.

U krivičnoj prijavi koja je podneta Višem javnom tužilaštvu – Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u koju je Tanjug imao uvid, direktor i zastupnik "Schneider Electric DMS" su računarske programe i tehničke informacije neophodne za njihovu primenu i komercijalizaciju, a koje su razvijene na FTN-u, uključujući industrijski proizvod "DMS Softver", bez pravnog osnova preneli i prenose na "Schneider Electric DMS".

Tako su, kako se tvrdi, pomenuti softver umnožavali i iskorištavali na tržištu Srbije, ali i na trećim tržištima, čime su protivpravno ostvarili imovinsku korist, pa su na taj način oštećena i zloupotrebljeni materijalna i nematerijalna imovina FTN-a i države.

U prijavi se podseća da su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Institut "Mihajlo Pupin" i FTN kao "realizator istraživanja" potpisali su 31. januara 2011. godine Ugovor o realizaciji i finansiranju naučnoistraživačkog projekta, a sastavni deo Ugovora bio je i da "sva materijalna i nematerijalna dobra pripadaju realizatorima istraživanja".

Nakon kreiranja i razvoja DMS Softvera na FTN, osnovano je privatno pravno lice "DMS Grupa", koja je potom osnovala "DMS Telvent", da bi kasnije promenili poslovno ime u "Schneider Electric DMS", radi komercijalnog iskorišćavanja navedenog softverskog proizvoda i svih njegovih unapređenja sa FTN, navodi se u prijavi.

Ukupan prihod kompanije "Schneider Electric DMS" 2013. godine iznosio je više od dve milijarde dinara, a, prema podacima Razvojne agencije Srbije, izvoz za istu godinu bio je u vrednosti od 25 miliona evra, stoji u prijavi.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan