PZP traži ukidanje naplate parkinga ispred zdravstvenih ustanova

PZP traži ukidanje naplate parkinga ispred zdravstvenih ustanova

Pokret za preokret (PZP) je danas uputio inicijativu Ministarstvu zdravlja a, kako navode, istu inicijativu uputiće i Pokrajinskoj vladi i svim lokalnim samoupravama, da se ukine naplata parkinga ispred kliničkih centara, dečjih bolnica, domova zdravlja i porodilišta i da se za pacijente i trudnice i njihovu pratnju obezbedi dovoljno mesta ispred ovih ustanova.

Ta parking mesta moraju biti namenjena za pacijente, trudnice i njihovu pratnju i zaposlene u tim ustanovama. Tražimo da se hitno pristupi analizi broja parking mesta ispred ovih ustanova i da se prioritetno pristupi izgradnji parkirališta za pacijente, trudnice i njihovu pratnju. Lokalne samouprave masovno naplaćuju parkiranje ispred kliničkih centara, domova zdravlja i porodilišta, a istovremeno ne rade ništa da se broj parking mesta poveća i da pravo na parkiranje imaju samo pacijenti i trudnice, odnosno njihova pratnja – ističe PZP uz konstataciju da je "gotovo identična situacija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu".

Oni napominju da se parking naplaćuje i ispred dečjih bolnica, a "mesta za parkiranje nema dovoljno".

Došli smo u situaciju da pacijenti dok čekaju na preglede, možda i rezultate ili terapije od najtežih bolesti, moraju da razmišljaju da li su platili parking i da li im je isteklo vreme za koje su platili parking, dok se nalaze na pregledima ili terapijama. Nelogično je da tržni centri poput Lidla, Delte, BIG-a i drugih imaju dovoljno mesta za svoje kupce, a klinički centri, dečje bolnice, domovi zdravlja i porodilišta nemaju za svoje korisnike. Klinički centri, dečje bolnice, porodilišta i domovi zdravlja treba da imaju svoja parking mesta, koja su obeležena i održavana i da briga o tome bude deo obaveze tih ustanova – zahteva Pokret za PREOKRET.

Oni smatraju da je "drastičan primer odnosa prema pacijentima" i Bolnica za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, koja je smeštena u šumi, "ali to 'Parking servisu' iz Novog Sada nije smetalo da uvede naplatu parkiranje".

Dodaju da je odnedavno započeta naplata parkiranja i u garaži "Resavska", između klinike "Laza Lazarević" i hiruške klinike Kliničkog centra Srbije u Beogradu gde se parkiranje naplaćuje 100 dinara za prvi sat, a zatim za svaki naredni, 150 dinara.

Cena za zaposleno osoblje je 8.000 dinara, tako da lekari i medicinske sestre od svoje plate moraju da izdvoje ovaj iznos za parkiranje ispred ustanove u kojoj rade. Apsurdno je i tragično da se u Beogradu parkiranje subotom naplaćuje do 14 časova, ali je ispred Kliničkog centra naplata produžena do 17 časova – naglašava PZP i zaključuje da se na ovaj način "pokazuje da su pacijenti, ali i porodilje za ovu vlast na državnom i lokalnom nivou samo predmet za ubiranje prihoda, i to vrlo često za stranačke kadrove, koji su zaposleni u javnim preduzećima koja se bave parkiranjem"

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gradjanin Tosa

  pre 433 dana i 23 sata

  Mogli bi da ukinu i taxi stajalista ispred istih tih ustanova jer zauzimaju pola postojecih parking mesta. Ni njima tamo nije mesto.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Ko pita ne skita

  pre 433 dana i 22 sata

  Smisao bilo kakvog postojanja je otimanje novca od onog pored tebe.
  Tome nas je naučio zapad.
  A mi, uvek uspemo da budemo gori od onih od kojih smo iskopirali samo najgore.
  Sreća da ova deca danas ne znaju, kakvo smo društvo nekad imali.
  Pa im možeš ispričati priču kakvu hoćeš.
  I reći im da je ovo bolje i napredno društvo.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Jelena

  pre 433 dana i 21 sat

  Kad bude prikupljanje potpisa - potpisujem!
  Koliko vidim poslednjih godina - stizete Rusiju po bezobrazluku, lopovluku, idiotizmu, bestidnosti.
  Pre 10 godina pobegla sam od toga. Boli me sto ljude gube osecaj za odgovornost, krivicu, stid, sramotu.

  #! Da znate heroja:
  Стеван Лугоња, директор ЈКП "Паркинг сервис" Нови Сад !#

  Želim odgovornima da na sebi osete situaciju - kad si bolestan, moras placati lecenje a i sve ostalo...

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Jelena

  pre 433 dana i 21 sat

  P.S. Moje licno iskustvo (ja sam ekonomista):
  JKP Parking servis ne vodi statistiku i evidenciju - koliko ima dostupnih parking mesta i koliko ugovora potpisuju. To je slicno kao prodati dupli karte, prodati stan vise puta...
  Imam potpisani ugovor sa njima ali nema mesta u mom kvartu za parking.

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Fićko

  pre 369 dana i 15 sati

  Ogromna sramota za Novi Sad zbog naplate parkinga na KCV! Žvalavosti i bahatosti vlastele nikad dosta!

  Oceni komentar:
  0
  2