Računovođe traže pomeranje roka za podnošenje godišnjih izveštaja zbog hakerskog napada na APR

Računovođe traže pomeranje roka za podnošenje godišnjih izveštaja zbog hakerskog napada na APR

Računovođe traže da se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja odloži pet dana, do 5. aprila, jer su onemogućene da ih dostave u zakonskom roku usled sajber napada na servise Agencije za privredne registre (APR), kaže Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije.

APR je prethodno saopštio da su distribuirani napadi (Distributed Denial of Service – DDoS) imali za cilj da preopterete njihov veb-server, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije.

"Nova ekonomija" podseća da je zakonski rok za predaju redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja 31. mart za sva preduzeća.

– Poseban informacioni sistem za dostavljanje finansijskih izveštaja opet ne radi. Bilo je ranijih godina problema sa prekidom rada posebnog informacionog sistema i veoma je važno da se identifikuje problem – rekla je Mitrović za Novu ekonomiju.

Ona je navela da i dalje ne znaju šta je uzrok prekida rada posebnog informacionog sistema, ali da zahtevaju da se rok odloži, kako se računovođe i zakonski zastupnici ne bi teretili za privredni prekršaj nedostavljanja izveštaja na vreme.

Hakerski napad

APR je saopštio da su internet stranica i veb-server Agencije bili prethodnih dana na meti distribuiranih napada.

DDoS napadi imali su za cilj da preopterete veb-server, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije. Podaci nisu bili meta ovih napada, tako da baze podataka kojima rukovodi Agencija nisu bile ugrožene – navodi se u saopštenju.

Počinioci ovih napada, koji su dolazili iz mnogih zemalja širom sveta, preplavljivali su sajt Agencije, što je, kako piše u saopštenju, prouzrokovalo povremenom slabom funkcionalnošću veb-sajta, imejlova i veb-servisa.

Obaveštavamo javnost da je Agencija u ponedeljak (27. marta) uspela da odbrani sistem od napada i omogući pristup svim svojim veb-servisima, uz povremene prekide, dok danas sistem radi nesmetano. Tako je putem posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja u ponedeljak dostavljeno 15.500 finansijskih izveštaja, ali je Agencija primila i sve ostale elektronske prijave koje su korisnici uputili putem ostalih veb-servisa Agencije – piše u saopštenju APR-a.

DDoS napadi su prijavljeni Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IКT sistemima (Nacionalni CERT) i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dijana

    pre 399 dana i 3 sata

    Moje mišljenje je kada bi se više poštovala knjigovođe ,sve bi se lakše rešilo . Sve ovo izaziva ogroman stres a i mi knjigovođe smo od krvi i mesa i imamo porodice

    Oceni komentar:
    1
    14
  • Sneza

    pre 398 dana i 23 sata

    Samo se sete knjigovođa ili ti po novom računovoča kada se treba predati završni ili poreski bilans. Uvek je ta branša podcenjena i između nakovnja i čekića - gazda da manji plati poreza i države i zakona, naravno i sve da bude po zakonu. Ko preživi završni račun- tom ni pakoa neće teško pasti- knjigovođe znaju o čemu pišem.
    Pa srećno nam bilo!!!!!

    Oceni komentar:
    0
    6
  • Gari

    pre 398 dana i 23 sata

    PA nije baš tako Snežo. Sete vas se i kada treba uzeti novac. Da bi ste dobili partijsku licencu za ovaj Raj, odnosno nove kolege, za svaki ispit vam traže samo za knjige 15.000 dinarjev.
    A ispita 10. Pa još polaganje ispita da platiš.
    Što kažu ovih dana,silujući sa TV reklama:
    - Da budete deo NAŠE PRIČE!
    (Što je više komanda i pretnja, nego što je poziv.)
    Eto, ja zaista nisam i ne želim da budem deo njihove priče.
    Više ih posmatram kao snoplje, odnosno ono što ne smem da napišem.
    Uvredljivi su.

    Oceni komentar:
    0
    6