REAGOVANJE EPS: Nema zakonskog osnova da otpišemo kamatu za račune koji su nastali van vanrednog stanja

REAGOVANJE EPS: Nema zakonskog osnova da otpišemo kamatu za račune koji su nastali van vanrednog stanja

Iz Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" reagovali su povodom navoda iznesenih u tekstu "EPS obračunava kamatu uprkos obećanju da neće", objavljenom u listu "Politika", a koji je portal Moj Novi Sad preneo pod naslovom "Na februarskim računima za struju obračunata kamata, nejasno šta će biti sa računima za mart". Reagovanje EPS-a prenosimo u celosti.

– U kontradiktornom tekstu navodi se da je v. d. direktora EPS-a u aprilu najavio da kamata na račune neće biti naplaćena. I neće, i to ne samo kamata tokom vanrednog stanja, već je za tri miliona domaćinstava produžen i period za plaćanje sa popustom do 30. juna. EPS je taj rok produžio i do kraja juna, uz saglasnost nadležnih državnih organa. Ovakvu odluku nije donelo nijedno preduzeće u Srbiji. I tu odluku EPS poštuje – kaže se u saopštenju "Elektroprivrede Srbije". 

– U tekstu "Politike" koji ste preneli tendenciozno je izbegnuto da se pomene da je u trenutku izjave v. d. direktora EPS-a rok za redovno plaćanje februarskih računa već istekao (28. marta), a taj datum je naveden kao primer jedne čitateljke. EPS nema zakonskog osnova da otpiše kamatu za račune koji su nastali van vanrednog stanja, niti bi to iko mogao da uradi retroaktivno, jer se time krše propisi Republike Srbije. Bila je neophodna odluka Nadzornog odbora JP EPS kako bi ne samo penzionerima, već i svim građanima bilo omogućeno da svoje obaveze izmire do kraja juna i uz popust od po 5 odsto na sve račune za potrošnju tokom vanrednog stanja. To se odnosi na sva tri računa za električnu energiju čija je potrošnja bila tokom vanrednog stanja (mart, april, maj) i ako budu plaćeni u celosti do čak 30. juna, biće obračunat popust od po 5 odsto. Ti popusti biće prikazani u računu koji stiže u julu, tj. prvom sledećem računu posle uplate. Takođe, kamata neće biti obračunata ni na jedan od ova tri računa za mesece tokom vanrednog stanja, ukoliko obaveze budu izmirene do 30. juna – kaže se na kraju reagovanja koje potpisuje Sektor za odnose s javnošću JP EPS.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ja

  pre 16 dana i 7 sati

  Pa jeste, nema veze što je taj isti račun od njih kasnio u martu za vreme vandrednog stanja zbog virusa...
  Zašto bi pa imali razumevanje za građane, a norod hteo ili ne i ne pita se, kao što se nije ni pitao da plaća tv uz račun struje.
  Jebeš narod, to su stoka !

  Oceni komentar:
  2
  7