REBIĆ: U demonstracijama u Beogradu povređena 43 policajca, uhapšena 23 lica

REBIĆ: U demonstracijama u Beogradu povređena 43 policajca, uhapšena 23 lica

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je za RTS da je policija tokom sinoćnih protesta u Beogradu "krajnje uzdržano reagovala", te da je oko 23 sata upotrebila hemijska sredstva. Povređeno je najmanje 43 policajca, a uhapšene su 23 osobe zbog nereda, kaže Rebić.

Vladimir Rebić kaže da je bilans jučerašnjih protesta i nereda u prestonici "izuzetno ozbiljan" što se tiče policije.

– Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o povređenih 17 demonstranata – rekao je Rebić na RTS.

Privedena su 23 huligana, kaže Rebić navodeći da je među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član "Dveri" Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada.

Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata, navodi N1.

Policija će, kaže, izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta dok odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu jeste na Kneževiću i Nogu.

Direktor policije kaže da je izuzetno iznenađen sinoćnim događajima.

– Nismo očekivali da u jednom demokratskom društvu neko kamenicama ugrožava život policije koja je do sad tokom korone pomagala građanima – navodi Rebić.

Prema njegovim rečima, okupljanje je krenulo spontano, a kako se povećavala agresija okupljenih, povećavao se i broj policajaca.


U jednom trenutku na terenu je, kaže, bilo oko 200 policijskih službenika.

– Mislim da je policija dugo bila uzdržana do krajnjih mera, upotrebili smi fizičku snagu tek kad je ona bila upotrebljena prema nama, krajnje uzdržano smo postupali, hemijska sredstva smo upotrebili tek oko 11 sati, na kraju je i konjica morala da interveniše. Ipak smo uspeli da ih sve rasteramo, videćemo na osnovu video-zapisa sa kamera da identifikujemo sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama – napominje Rebić.

Prema njegovim rečima, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja.

Policija je, ističe direktor policije, ipak uspela da uspostavi javni red i mir za nekoliko sati.

– Policija je tu da zaštiti državnu imovinu ali i život i zdravlje ljudi. Ponosan sam na ljude koji su radili sinoć – rekao je direktor policije.

SZS: Prelazna vlada kao rešenje za izlazak iz sveopšte krize

Kako se navodi u saopštenju koje nam je stiglo iz Saveza za Srbiju, srpska opozicija podržava sinoćni spontani protest građana Beograda "koji su izašli na ulice posle sramnog javnog nastupa predsednika SNS".

– Osuđujemo brutalnu primenu sile nad demonstrantima od strane policije i parapolicijskih i kriminalnih grupa. Tražimo smene odgovornih u vrhu policije. Oni koji su nas doveli u ovu situaciju ne mogu dalje da vode Krizni štab i tražimo smene svih koji su učestvovali u lažiranju zvaničnih podataka o broju novozaraženih i umrlih. Kao jedino rešenje za izlazak iz ove sveopšte političke i zdravstvene krize vidimo formiranje prelazne Vlade, kako bismo zaustavili još gore scenarije koji nas čekaju sa daljim uzurpiranjem vlasti i kršenjem Ustava od strane jednog čoveka – kaže se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Toliko kaže astrologija

  pre 308 dana i 11 sati

  U svetu a i kod nas će situacija početi značajno da se komplikuje tek posle 15 avgusta pa do polovine oktobra.
  Šta će se desiti u tih 60 dana, ostaje da vidimo, ali između 15 i 20 avgusta će nečija vlast biti ugrožena ili će pasti.
  Što ne mora da znači da će se desiti kod nas.
  A zatim će u poslednjoj tećini avgusta doći do ozbiljnih vojnih sukoba.

  Oceni komentar:
  1
  4