REČ PULMOLOGA: Povećan broj dece koja se žale na respiratorne probleme

REČ PULMOLOGA: Povećan broj dece koja se žale na respiratorne probleme

Vremenski uslovi, ali i zagađenje, uticali su da se poveća broj pacijenata sa respiratornim tegobama, posebno dece.

Pulmolog dr Snežana Rsovac kaže za RTS da je zagađeni vazduh dodatno sa maglom pojačao svoj efekat i da se čestice PM-2,5 i PM-10 zadržavaju u nižim slojevima.

– One su u stvari suspendovane čestice koje prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova. Uz to imaju svoj hemijski efekat i utiču na procese u organizmu, ne samo na plućima, gde se odigrava ceo proces, već se kroz brojne studije pokazalo da one imaju veoma negativan efekat na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, zatim na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti i pogoršanja kod hroničnih pacijenata, simptoma i toka bolesti – objašnjava Rsovac.

Naglasila je da decu treba što manje izvoditi kada su magla i smog kako se ne bi nepotrebno izlagali zagađenju.

– Što se tiče svega ostalog, smanjite aktivnosti, kada se provetrava prostorija nemojte u ranim jutarnjim satima, tada je najveća koncentracija smoga i svih čestica i to radite kada malo odmakne i kada je toplije vreme – navela je doktorka.

Broj dece koja se žale na respiratorne probleme je povećan, a doktorka kaže da je poslednjih deset dana zabeležen porast broja pacijenata sa respiratornim sinicijalnim virusom izazvanim bronhijalitisom posebno kod najmlađe populacije, odnosno kod novorođenčadi i u prvoj godini života.

– Pošto je ovo oboljenje koje ide kod ovako male dece sa značajnim simptomima koji otežavaju disanje, smanjuju nivo kiseonika, morali smo i da hospitalizujemo par dece – rekla je Rsovac za republički javni servis.

Navela je da je sada je sezona virusnih infekcija i da je celokupni respiratorni trakt zahvaćen.

Tu se onda javlja, pored nemogućnosti da deca normalno dišu, odbijanje hrane zbog bolnosti grla, kašalj koji ih remeti jer ne mogu da spavaju, jer se taj kašalj javlja i u snu, a ne samo tokom aktivnosti. U skopu respiratornih infekcija imaju i temperaturu i malaksali su – objasnila je Rsovac.

Naglasila je da decu treba odvesti obavezno lekaru kada roditelji primete da ubrzano dišu, da se pojačano znoje i da gube vazduh i da kašlju neprestano.

Oni koji moraju da budu obazrivi u narednom periodu su – hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, deca do pet godina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan