RHMZ: Od petka vetar, konačno ćemo prodisati

RHMZ: Od petka vetar, konačno ćemo prodisati

Sudeći prema vremenskoj prognozi, sutra bismo mogli da odahnemo jer se od sredine dana očekuje pojava vetra koja bi u većini mesta u zemlji mogla da otera maglu, a samim tim i smanji nivo zagađujućih čestica u vazduhu, kažu meteorolozi.

Meteorolog u RHMZ Nedeljko Todorović kaže za Tanjug da se od sutra može očekivati bolja situacija što se vremenskih prilika tiče i da će od sredine dana početi da duva jugoistočni vetar, koji će se naročito pojačati u košavskom području. To će podići maglu, a ona bi još mogla da se zadrži u delu Zapadne Vojvodine i kotlinama na zapadu i jugozapadu Srbije, kaže on.

U subotu će takođe biti manje magle osim u kotlinama, ali će biti oblačno vreme i moglo bi da bude i kratkotrajnih snežnih padavina, kao i vetra – kaže Todorović.

On navodi da zagađenja vazduha ima tokom cele godine, ali je preko zime intenzivnije, naročito zbog individualnih ložišta.

Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao sada i kada je visok vazdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađujućih češtica, naročito u urbanim sredinama – objašnjava meteorolog.


Prognoza vremena

Govoreći o vremenu do kraja meseca, sagovornik Tanjuga kaže da nema nagoveštaja da bi do kraja januara moglo da bude ozbiljnijih padavina, i da će uglavnom biti suvo vreme.

Naredne sedmice očekuje nas oblačno vreme, a u nekim delovima zemlje moguće su i slabe padavine.

Oko 24. i 25. januara ponegde bi moglo da bude snega i kiše, a zadržaće se hladno vreme uz slab jutarnji mraz i svežije noći.

Krajem meseca se može očekivati malo toplije vreme, a u kotlinama se može očekivati pojava magle i niže temperature.

O zagađenju

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za Tanjug da je na sastanku u Vladi Srbije postignut konsenzuz o tome da aerozagađenje ubuduće bude tretirano na najvišem nivou i da će biti uključeni svi važni resori – građevina, saobraćaj, energetika, zdravstvo, poljoprivreda...

U Srbiji su najveći izvor zagađenja individualna ložista, odnosno proizvodnja energije u termonergetskim postrojenjima i sabraćaj, naročito u velikim gradovima. Prema podacima te agencije, saobraćaj ima uticaj od šest do deset odsto ukupnom zagađenju jer, kako je objasnio, situacija nije ista u velikim gradovima, i na primer, planinskim mestima.


ŠAL KAO ZAŠTITA: Dečiji pulmolog i alergolog, načelnik pulmologije u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, prof. dr Branimir Nestorović ističe da izduvni gasovi prodiru svuda i da ih je teško izbeći, ali bi trebalo redukovati izlaske napolje pogotovo tokom zimskih dana, ujutru, kada je najviše automobila na ulicama.
Dr Nestorović daje jednostavan savet kao zaštitu – nošenje vunenog šala. 
Maske i filteri nisu pokazale značajniju efikasnost, a vuneni šalovi apsorbuju velike količine vlage i kada se diše pravi se sloj vode i ona mnogo efikasnije filtrira dimove i čestice – rekao je Nestrović.
Takođe savetuje pranje lica i ruku po ulasku u kuću, kao i da se izbegavanje provetravanje kuće u ranijim jutarnjim i večernjim satima.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan