Roditelji nisu sasvim zadovoljni subvencijama grada za privatne vrtiće

Roditelji nisu sasvim zadovoljni subvencijama grada za privatne vrtiće

Deca koja su ostala ispod crte Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i ove godine moći će da konkurišu za mesto u privatnom vrtiću uz subvencije koje dodeljuje Grad Novi Sad. Međutim, pojedini roditelji koji su već imali takvo iskustvo, nisu sasvim zadovoljni.

Kao paradoks navode to što se deci u državnom obdaništu troškovi boravka umanjuju danima kada iz nekog razloga izostanu, dok u nekoliko privatnih oni dodatno rastu i to na teret roditelja, a ne Grada i subvencija.

- Ono što se najviše sada zamera i ono što su roditelji i ranije zamerali jeste tretman u privatnim vrtićima. Roditelji se najviše žale na to da plaćaju veću cenu ako se dete ne pojavi. Mislim da bi Grad trebalo na to da utiče, odnosno da se radi u korist roditelja, a ne privatnih vrtića – kaže za "RTV" Nataša Šaru, sa portala Bebac.

Odgovor u vezi sa primedbama roditelja o dosadašnjem načinu subvencionisanja privatnih vrtića od Grada nismo uspeli da dobijemo. Umesto toga stiglo nam je saopštenje u kome se navodi da je gradska Uprava za socijalnu i dečiju zaštitu pripremila nacrt Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom predškolskog uzrasta, a da će o pojedinostima javnost biti obaveštena tek nakon usvajanja te Odluke.

Donošenju odluke prisustvovaće i predstavnici Saveta roditelja privatnih vrtića, kako bi unapredili Nacrt za novu školsku godinu. Sačinili su plan za naredni period koji bi mogao da okonča dosadašnju paradoksalnu situaciju.

- Da unificiramo same privatne vrtiće, da vidimo i na koji način da se ujednači cena, da se ujednače uslovi u svim vrtićima – veli Dijana Seratlić, Savet roditelja privatnih vrtića.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Novi Sad smatraju da to nije moguće.

- Svaki vrtić nudi drugačiji paket usluga, jednostavno je drugačija struktura troškova tako da mislim da to neće moći da se izvede. S druge strane negde cenovno što se tiče privatnih predškolskih ustanova to je negde u ravni, tu nisu neka velika iskakanja – kaže Goran Urukalo iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan