RTV nema Upravni odbor i direktora programa, a od danas je i bez generalnog direktora

RTV nema Upravni odbor i direktora programa, a od danas je i bez generalnog direktora

Radio-televizija Vojvodine, jedan od dva javna servisa u Srbiji, nema svoj Upravni odbor, nema generalnog direktora ni direktora programa, pa čak ni vršioce dužnosti na tim mestima.

RTV može da se podiči da ima novu zgradu, istina poluuseljenu, ali danas bi, dan nakon što je generalnom direktoru Miodragu Koprivici istekao mandat, mogla da se podiči i onim što nema: osim generalnog direktora, nema ni Upravni odbor – većini članova mandat je istekao još u aprilu, a novi članovi još nisu izabrani, ali ni direktorku programa – istekao joj je mandat krajem maja, piše "Cenzolovka" i napominje da bi ova lista mogla da bude produžena pošto je i glavni i odgovorni urednik Prvog programa televizije vrlo blizu kraju mandata.

Za ovakvu situaciju, bez presedana u radu javnih servisa, najodgovorniji su Skupština Srbije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), navodi "Cenzolovka".

Cenu kršenja zakonskih rokova za izbor novih članova REM-a, pa potom nemogućnost odlučivanja u krnjem REM-u, pokrajinski javni servis plaća time što na vreme nije izabran Upravni odbor RTV-a, pa samim tim do danas nisu ni mogli da budu raspisani konkursi za dve ključne pozicije u "arhitekturi" RTV-a, niti su na ta mesta, do izbora novih čelnika, mogli da budu imenovani vršioci dužnosti. Za šta je, po Zakonu o javnim servisima, Upravni odbor jedini vlastan.

Iz REM-a na pitanja "Cenzolovke" stižu kontradiktorni odgovori o tome da li će do 15. jula, kada idu na odmor, uopšte biti održana sednica na kojoj bi, ako bude sreće, iz četvrtog pokušaja konačno bili izabrani novi članovi UO RTV-a, ali i RTS-a, koji je takođe bez upravljačkog tela.

Danas je dosadašnjem Koprivičinom zameniku Jožefu Klemu prvi radni dan u novoj ulozi – kao, silom prilika, čelniku pokrajinskog javnog servisa. U razgovoru za "Cenzolovku" Klem je potvrdio da mu je Koprivica 6. jula produžio ugovor o radu na godinu dana, čime je obezbeđen pravni osnov da ostane u RTV-u, budući da bi mu bez toga mandat istekao juče, kad i Koprivici (koji je imenovan 6. jula 2016, a mandat mu je otpočeo dan kasnije).

Naši pravnici su zaključili da nema smetnji da od danas obavljam dužnosti koje ima generalni direktor, pošto u opisu mog posla kao zamenika stoji da imam sva ovlašćenja generalnog direktora u njegovom odsustvu. To znači da, uz ostalo, mogu i da odobravam isplatu plata, i to će tako biti sve dok Upravni odbor ne izabere na konkursu novog direktora ili, u drugoj varijanti, ne imenuje vršioca dužnosti, što će, naravno, zavisiti od toga kada će REM izabrati nove članove Upravnog odbora RTV-a – naveo je Klem.

Ali to nije jedini problem s kojim se RTV trenutno suočava: pokrajinski javni servis trenutno nema ni direktora programa, pošto je 30. maja istekao četvorogodišnji mandat Sonji Kokotović. Došavši na to mesto krajem maja 2017, usred pravne bitke nekadašnjeg direktora programa Slobodana Arežine i, čini se, u inat njegovim nastojanjima da pred sudom dokaže da je protivzakonito smenjen u maju 2016, u čemu je na kraju uspeo, ali, avaj, od početka juna ove godine ime bivše direktorke programa  ekspresno je uklonjeno iz impresuma RTV-a, kao i sa svih odjavnih špica. Ovo potonje urađeno je na osnovu dopisa "od gore", rekli su za "Cenzolovku" zaposleni u pokrajinskom javnom servisu.

Kako novi članovi UO još nisu izabrani pa tako nema ko da barem imenuje vršioca dužnosti, deo dužnosti programskog direktora već više od mesec dana obavlja glavna i odgovorna urednica Prvog programa Radija Milada Popović, koja je u protekle četiri godine ujedno bila i pomoćnica direktora programa za radijske programe.

Judita Popović, članica Saveta REM-a, izjavila je za "Cenzolovku" da za beskonačno prolongiranje izbora članova upravnih odbora javnih servisa nema opravdanja.

Kako je do ovoga uopšte došlo i koji su još problemi na vidiku pročitajte na sajtu "Cenzolovke".

Izvor: Cenzolovka 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan