Rusija zbog "nepravilnosti" privremeno zabranila uvoz mesa od četiri srpske kompanije

Rusija zbog "nepravilnosti" privremeno zabranila uvoz mesa od četiri srpske kompanije

Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bull Foods, Zlatiborac i Carnex zbog "ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije, saznaje "Nova ekonomija".

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.

Precizirano je i da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu po uobičajenoj proceduri. 

U ruskoj Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) su za "Novu ekonomiju" potvrdili da je 19 službenika ove institucije u aprilu izvršilo nadzor u šest srpkih kompanija za proizvodnju mesa, a da su "ozbiljne nepravilnosti” utvrđene u četiri kompanije. 

– Tokom inspekcije utvrdili su ozbiljne nepravilnosti u radu ove četiri kompanije. Zbog toga će počev od 4. juna biti uvedene privremene obustave uvoza proizvoda u Rusiju iz ove četiri kompanije – precizirali su u  Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije. 

Šta kažu kompanije koje nisu prošle rusku kontrolu?

 Na pitanja Nove ekonomije upućena kompanijama kojima je ograničen izvoz ka Rusiji, o kojim nepravilnostima u radu je reč i dokad će trajati restrikcija, odgovorile su kompanije Zlatiborac i Carnex iz Vrbasa. 

– Kao jedan od lidera u domaćoj mesnoj industriji navodimo da kompanija Carnex posluje na principima odgovornog industrijskog liderstva poštujući važeću zakonsku regulativu Republike Srbije i zemalja uvoznica.  U skladu sa navodima revizorskog tima, kompanija je već preduzela neophodne korektivne mere za uklanjanje manjih neusaglašenosti –, tvrde u ovoj kompaniji za proizvodnju mesa. 

U Zlatiborcu ocenjuju da im je ograničen pristup ruskom tržištvu zbog  "nekoliko dodatnih veterinarsko-sanitarnih i normativno-tehničkih uslova koje je potrebno ispuniti”.

Podvlače da za osam godina izvoza na tržište Ruske Federacije nikada nisu imali bilo kakvih primedbi niti naloga slične prirode.

Ceo tekst možete da pročitate OVDE

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan