Samo šest proizvoda iz Srbije ima međunarodno priznat žig

Samo šest proizvoda iz Srbije ima međunarodno priznat žig

Od ukupno 65 proizvoda iz Srbije koji su naziv odnosno poreklo zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu, svega šest je izašlo van granica zemlje ili bolje reći, ima priznati međunarodno važeći žig.

To je svakako malo, posebno ako se ima u vidu da je uglavnom reč o lokalnim proizvodima koji su nedovoljno dostupni širem tržištu. Međunarodno registrovanu oznaku geografskog porekla imaju homoljski med, bermet, vino iz sremskog vinogorja, leskovački domaći ajvar, grnčarija iz užičkog sela Zlakusa i peškiri šabačkog kraja, piše "Danas".

Nema podataka koliki se promet ostvaruje od prodaje zaštićenih brendova. U Privrednoj komori Srbije su istakli da se recepture generalno ne štite nijednim pravom, ali da ako je neki novi postupak dobijanja prehrambenog proizvoda ili novi sastojci koji imaju novi tehnički karakter, onda oni nekada mogu biti predmet zaštite patentom, uz napomenu da to tradicionalni proizvodi obično ne ispunjavaju.

Poređenja radi, Slovenija je samo za područje EU, zaštitila ime (oznaku) porekla, geografsku oznaku ili recepturu tradicionalnog specijaliteta za 27 proizvoda koji čine dobar udeo u izvozu. Svi ti proizvodi deo su evropske šeme kvaliteta što im ne samo olakšava plasman na teritoriji EU nego omogućava i povlačenje sredstava iz zajedničkih fondova radi promocije i prodora na treća tržišta.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • kamen iz Mionice

  pre 327 dana i 2 sata

  Dodaću i kamen iz okoline Mionice. Kamen struganik, ravnogorski kamen, studenica i ostale vrste kamena su unikatni za taj kraj i zaslužuju zaštitu.

  Oceni komentar:
  0
  1