Šarčević: Nećemo tolerisati nepoštovanje mera u školama, smenio sam već tri direktora

Šarčević: Nećemo tolerisati nepoštovanje mera u školama, smenio sam već tri direktora

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da se neće tolerisati ni najmanje kršenje mera u školama.

On je dodao da "nema opuštanja" i da učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost.

– Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora – u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog – izjavio je Šarčević.

Ministar je rekao da i on sam svakodnevno dobija snimke na kojima se vide đaci, pa i nastavnici bez maski, i upozorava da će reagovati na svaki takav slučaj.

On ističe da su juče održani sastanci aktiva direktora u mnogim školskim upravama, a u ostalima će se održati u ponedeljak, kada kreće i pojačani nadzor prosvetne inspekcije.

Prosveta je veliki sistem i ako bi se jedan odsto nastavnika opustio i kršio mere, to bi bilo 1.300 nastavnika. Ako bi to činilo jedan odsto učenika, imali bismo 8.500 nedisciplinovanih, što je ogroman epidemiološki rizik. Koristiću sve zakonske mogućnosti da to ne dozvolim. Ne želim da zbog neodgovorne manjine senka padne na ogromnu većinu koja savesno radi svoj posao – istakao je Šarčević.

Inače, na to da učenici srednjih škola ne nose maske upozorio je epidemiolog dr Predrag Kon, pišu "Novosti". On je dodao da bi korona mogla da "eksplodira u srednjim školama, gde se učenici ne pridržavaju obaveze nošenja maski".

– Sa svih strana javljaju da, za razliku od osnovaca, srednjoškolci izlaze u dvorište škola i druže se bez maski i to je nešto što se masovnije dešava – upozorio je Kon.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija priznaje da problem sa nošenjem maski postoji, ali i dodaje da je Forum upozoravao da će biti problema u primeni preporučenih mera.

– Na odmorima deca ne nose maske i ne drže distancu. Ima i profesora kojima je teško da se pomire sa stalnim nošenjem maski – kaže Markov i navodi da se u školama poštuju "dečja pravila", prenosi "Blic".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sima

  pre 47 dana i 18 sati

  Doticnom je prestao ministarski mandat jos pre 3 meseca.Uredbe su neustavne a oni krse ustav sa njihovim donosenjem.Jednoga dana ce svi oni na robiju zbog neustavno uvedenih mera.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Meni iskreno muka

  pre 47 dana i 15 sati

  Krenula je moda redukcije ljudskih sloboda. Niko se tu ne brine za zdravlje robova, već za načine da se isti stave pod maksimalnu kontrolu.
  Ministri jadno kopiraju volju svetskih vladara, i svog generalisimusa.
  Setite se daleke 2012-te, pre nego je ova vlast stavila šapu na Srbiju.
  Kako smo tada slobodno živeli, kretali se i govorili.
  Setite se načina na koji je osnovana ova partija, čijim je sredstvima osnovana.
  Dolarima, tačnije sa 242.000 dolara donetih u jednoj tašni i predatih grobaru, proizvođaču rakije i pesniku koji peva o žutom narodu dok sedi na stiroporu.
  Biće vam jasno da li se sada odvijaju stvari koje su dobre po narod, ili konstantno slušamo čiste laži sa medija pod potpunom kontrolom.
  Skoro smo imali pokaznu vežbu za amerikance.
  "Pogledajte koliko kontrolišem medije, i šta sve mogu da kažem tom narodu."
  Grenel se jednostavno zgranuo količinom neistina prenetim ka Srbiji.
  No, iznenađenje koje se desilo u Crnoj Gori, desiće se i u Srbiji.
  Što nikako ne znači da će nakon toga ovaj narod biti oslobođen, niti da će nam doći iskren "spasioc".
  Borba ya oslobo]enje po;inje ukidanjem, apsolutnom zabranom rijalitija, kao i obaveyom da svaki mediji u ukupnoj koli;ini objavljenih vesti ima najmanj 50% realnog sadržaja, umesto vesti tipa "Sećate li se glumice koju smo voleli - evo kako sada ona izgleda"

  Oceni komentar:
  0
  0