SEZONSKI POSLOVI: Naši kuvari cenjeni u Hrvatskoj, plata i do 2.500 evra

SEZONSKI POSLOVI: Naši kuvari cenjeni u Hrvatskoj, plata i do 2.500 evra

Najbolje finansijske ponude za naše radnike stižu iz Hrvatske.

Koliko su oni cenjeni na hrvatskom primorju najbolje govori podatak da je menadžment hotelskog kompleksa iz Šibenika studentima sa našeg fakulteta za praksu ponudio 850 evra plus plaćene dodatne radne sate izjavio je za Biznis.rs predsednik Upravnog odbora Udruženja šefova kuvara Srbije Goran Radivojević, koji je i profesor na katedri za gastronomiju Odseka za hotelijerstvo i ugostiteljstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Poređenja radi, za ovakvo angažovanje u Sloveniji se do sada plaćalo 500 evra, a u Crnoj Gori 300 evra.

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa nedostatkom radne snage, a posebno u ovom periodu godine, kada se dogovaraju sezonski poslovi na primorju Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Hrvatska je ove godine i zakonski uredila angažovanje sezonskih radnika, pa su oni na hrvatskom primorju zaštićeni od zloupotreba i prekovremeni radni sati će im biti dodatno plaćeni, za razliku od nekih ranijih iskustava.

Hrvatska je kampanjom počela još krajem prošle godine i već je održano nekoliko sajmova zapošljavanja u Beogradu i Novom Sadu. Prethodnih godina su zaposleni iz naše zemlje uglavnom išli u Istru, a sada najviše u Dalmaciju. Plate variraju u zavisnosti od objekta, da li se radi u restoranu ili u hotelskom kompleksu. Za sposobnog kuvara koji može da nosi posao plata je od 2.000 do 2.500 evra – kazao je Radivojević.

Nedostatak kuvara i sve veća potražnja za ovim kadrom u Srbiji pojačani su time što je ovo zanimanje deficitarno i u mnogim drugim zemljama, posebno onim u kojima je turizam razvijena privredna grana. Upravo je to razlog što su glavni kuvari dobro plaćeni za posao koji obavljaju.

Najviše se traže kuvari i konobari, sada sve više i sobarice. Sve to povlači da se kod nas na operativnim poslovima zapošljavaju ne samo radnici iz drugih zemalja, nego i sa drugih kontinenata. Recimo, ima Filipinaca i Nigerijaca koji rade u hotelima u Novom Sadu – objašnjava Goran Radivojević za Biznis.rs.

On konstatuje da cenovni udar nije mogao da zaobiđe ni ugostiteljstvo, gde su evidentna poskupljenja, a u novonastaloj krizi najviše su skočile cene hrane i energenata.

Izvor: Biznis.rs (Stanislav Stanišić)

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan